Putin: Rusko má rezervy na štyri roky, očakávam ekonomický rast

, ČTK Foto: SITA/AP

Nepriaznivé dopady prudkého poklesu cien energetických surovín a západných sankcií na stav ruskej ekonomiky boli vo štvrtok hlavnou témou každoročné besedy ruského prezidenta Vladimira Putina s verejnosťou.

Vysoké ceny potravín a spotrebného tovaru sú podľa Putina dočasné, trend vývoja ekonomiky je ale pozitívny. Krízový stav však vyriešený nebol. Z analýzy otázok podľa ruských novinárov vyplýva, že za najväčšie problémy dnes Rusi považujú bývanie a stav cestnej siete, drahotu, nedostatok liekov, meškanie výplaty miezd a korupciu.

Problémy zahraničnopolitických aktivít Ruska, na rozdiel od minuloročnej Putinovej diskusie, ustúpili do pozadia. Na osud väznenej ukrajinskej letkyne Nadi Savčenkovej sa napríklad podľa ruskej televízie nikto vopred nepýtal. Zadaných bolo vyše dvoch miliónov otázok.

Rusko má podľa Putina dostatočné rezervy na najbližšie štyri roky, aby nepriaznivý vývoj ekonomiky prekonalo. V budúcom roku už sa očakáva ekonomický rast, povedal prezident. Hlavnou úlohou vlády je vytvorenie priaznivej investičnej klímy a zmena štruktúry ekonomiky. "Nemožno len tlačiť peniaze," podotkol šéf Kremľa.

Návrat k rastu ekonomiky očakáva v budúcom roku aj Svetová banka, aj keď len o 1,1 percenta. Banka minulý týždeň uviedla, že kvôli nízkym cenám ropy predpokladá nárast chudoby v krajine.

Putin pripomenul bojové akcie ruskej armády v Sýrii a vyhlásil, že vďaka nim je teraz sýrska armáda schopná viesť samostatné strategické operácie. Varoval pritom, že v okolí severosýrskeho Halabu sa nepriateľské sily preskupujú. "Rusko robí všetko pre to, aby sa situácia v Sýrii nezhoršovala," povedal ruský prezident. Putin v tejto súvislosti komentoval napäté vzťahy Ruska s Tureckom, ktoré sa vyostrili po minuloročnom novembrovom incidente medzi tureckou a ruskou armádou na sýrsko-tureckej hranici. Rusko považuje Turecko za svojho priateľa, s ktorým chce budovať dobré vzťahy, povedal Putin. "Máme ale problém s istými politikmi," dodal. Obvinil pritom turecké vedenie, že s islamskými radikálmi nebojuje, ale spolupracuje s nimi. Vyhlásil, že na juhu Turecka prebieha fakticky občianska vojna, "ktorú si nikto nevšíma".

Súvisiace články

Aktuálne správy