Deflácia by mala pokračovať aj počas nasledujúcich mesiacov

Deflácia na Slovensku sa v marci tohto roka opäť prehĺbila. Spotrebiteľské ceny sa medziročne znížili o 0,5 %. Slovensko sa nachádza v deflácii už viac ako dva roky a tento stav by mal podľa analytikov pretrvávať aj počas nasledujúcich mesiacov.
„Naďalej platí, že stále neexistuje žiaden silnejší inflačný ťahúň a tento stav by mal pretrvávať aj počas väčšiny tohto roka. Nízka cena ropy a ostatných energetických komodít okrem priameho vplyvu cez ceny pohonných hmôt a regulovaných cien energií spomaľuje aj zotavenie dopytovej inflácie,“ konštatuje analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomír Koršňák.
Zároveň dopĺňa, že k návratu cien potravín do plusu bránia aj daňové zmeny. Je nimi napríklad zníženie dane z pridanej hodnoty na vybrané potraviny. „Inflácia by sa preto mohla vrátiť do kladných hodnôt najskôr v závere tohto roka, a to po takmer troch rokoch, keď postupne začne odznievať efekt nízkej ceny ropy,“ predpokladá Koršňák.
Podobné očakávania majú aj analytici Národnej banky Slovenska (NBS). „Zápornú dynamiku celkovej cenovej hladiny očakávame počas dvoch tretín roka 2016,“ uviedli vo svojom dnešnom komentár.
K zrýchleniu medziročnej deflácie v treťom mesiaci tohto roka pritom podľa analytikov prispeli najmä klesajúce ceny potravín, pomalší nárast cien pohonných látok, ale aj opätovné spomalenie dopytovej inflácie. Podľa analytikov NBS k deflácii prispel aj nerealizovaný rast cien cigariet v dôsledku vyššej spotrebnej dane na tabakové výrobky.
„Predpokladáme, že vyššie spotrebné dane sa premietnu do cien v apríli. Ceny služieb rastú veľmi pomaly. Rast príjmov obyvateľstva sa naďalej premieta do dopytových impulzov v cenách služieb len obmedzene,“ doplnili analytici centrálnej banky. Konštatujú tiež, že záporná dynamika importných cien v súčasnosti pôsobí na pomalý rast cien obchodovateľných tovarov bez pohonných látok. „Záporná dynamika cien energií je naďalej najvýznamnejším faktorom nízkoinflačného prostredia na Slovensku, ako aj v iných krajinách eurozóny,“ doplnili.
Aktuálna deflácia však ekonomike podľa Koršňáka neškodí. „Miera deflácie je stále relatívne mierna, ťahaná výlučne ponukovými faktormi. Takáto forma deflácie podporuje spotrebu domácnosti, keď klesajúce ceny energií a potravín zvyšujú disponibilné zdroje domácnosti na ostatné výdavky,“ dodal analytik.

Súvisiace články

Aktuálne správy