Slovensko-ukrajinský projekt záchytu CBRN látok bude stáť 1,14 mil. eur

Projekt cezhraničnej spolupráce pre lepšiu detekciu a zachytenie nelegálnych CBRN (chemických, biologických, rádioaktívnych a nukleárnych) materiálov na slovensko - ukrajinskej hranici s názvom "SOS - Alert Solution" má rozpočet 1,14 milióna eur, z čoho 85 % uhradia tzv.

Projekt cezhraničnej spolupráce pre lepšiu detekciu a zachytenie nelegálnych CBRN (chemických, biologických, rádioaktívnych a nukleárnych) materiálov na slovensko – ukrajinskej hranici s názvom „SOS – Alert Solution“ má rozpočet 1,14 milióna eur, z čoho 85 % uhradia tzv. nórske finančné mechanizmy a 15 % štátny rozpočet SR. Informoval o tom dnes na tlačovej besede riaditeľ odboru odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality úradu kriminálnej polície Prezídia Policajného zboru (PZ) SR Mário Kern.
Momentálne sa podľa neho realizuje verejné obstarávanie súvisiacej techniky a niektorých potrebných služieb. „Hlavným cieľom projektu je posilnenie schopností jednak slovenskej polície, Štátnej pohraničnej stráže Ukrajiny, ale aj iných kompetentných štátnych subjektov. Naším spoločným cieľom je, aby hranica a prihraničné regióny boli posilnené v tejto (CBRN) oblasti bezpečnosti. Tento cieľ chceme dosiahnuť rôznymi aktivitami. Dôležité je uviesť, že projekt už ‚beží‘, prípravná fáza má síce nejaké náležitosti, ale končiť bude v apríli roku 2017,“ spresnil Kern.
Podľa neho sa ukazuje, že bude potrebné mať spoločnú stratégiu ako identifikovať hrozby a nejakým spôsobom tiež zdieľať informácie medzi zložkami, ktorých sa týka boj proti CBRN hrozbám. „Budeme tvrdo pracovať na tom, aby sme zlepšili naše detekčné schopnosti. Osoby, ktoré chcú porušovať zákon, si totiž vedia nájsť cestu, ako takéto (CBRN) materiály dostať cez hranicu,“ poznamenal.
Projekt podľa jeho slov predpokladá, že bezpečnostné zložky budú musieť absolvovať rôzne druhy školení. „Budeme musieť taktiež posilniť kapacity štátnych orgánov, ktoré bojujú proti tomuto druhu trestnej činnosti, a to v oblasti výcviku, vzdelávania, ale aj v oblasti výmeny informácií. Domnievame sa, že pokiaľ sa toto naplní, tak určite príde k zlepšeniu správy spoločnej štátnej (slovensko-ukrajinskej) hranice. Môže prísť tiež k zjednodušeniu kontaktu na hranici,“ podčiarkol.
Záverom v projekte bude podľa neho spoločné cvičenie, ktoré sa uskutoční na slovensko-ukrajinskej hranici v dňoch 1. až 2. marca 2017. „Vtedy naostro spoločne precvičíme reakciu ukrajinských a slovenských zložiek na incident s takýmto (CBRN) druhom materiálu,“ dodal Kern.
Na tlačovej besede sa okrem Kerna zúčastnil aj Roland Kovacs za Nórsky úrad radiačnej ochrany, Igor Butilenko zo Štátnej pohraničnej stráže Ukrajiny a Marián Kolenčík z Inštitútu pre medzinárodnú bezpečnosť a krízové riadenie.

Súvisiace články

Aktuálne správy