Medziročný pokles cien v eurozóne sa v marci zastavil

Medziročná inflácia v eurozóne bola v marci na nulovej úrovni po februárovom poklese cenovej hladiny o 0,2 %.

Medziročný pokles cien v eurozóne aj v rámci celej Európskej únie sa v marci zastavil. Medziročná inflácia v eurozóne aj v rámci celej EÚ bola na nulovej úrovni po tom, ako vo februári ceny v eurozóne medziročne klesli o 0,2 % a v rámci celej EÚ sa znížili o 0,1 %. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Medzimesačne sa ceny v eurozóne v marci zvýšili o 1,2 % a v rámci celej EÚ stúpli o 1 %.

Na Slovensku sa medziročný pokles cien v marci prehĺbil na – 0,5 % z februárových – 0,3 %. Medzimesačná slovenská inflácia bola v marci na nulovej úrovni. Medziročný pokles cien v marci evidovalo pätnásť členských štátov EÚ. Najvýraznejšie sa znížili v Rumunsku (-2,4 %), na Cypre (-2,2 %) a v Bulharsku (-1,9 %). Najviac ceny v marci medziročne stúpli v Belgicku (1,6 %), Švédsku (1,2 %) a na Malte (1 %).

Smerom nahor cenovú hladinu v marci v eurozóne medziročne posunuli ceny v segmente reštaurácie a kaviarne, ktoré jej pridali 0,12 percentuálneho bodu, ceny balíčkov dovolenkových pobytov (0,09 percentuálneho bodu) a ceny nájmu (0,07 percentuálneho bodu). Smerom nadol cenovú hladinu posúvali ceny pohonných hmôt (-0,6 percentuálneho bodu), vykurovacieho oleja (-0,23 percentuálneho bodu) a plynu (-0,1 percentuálneho bodu).

Súvisiace články

Aktuálne správy