Dohoda o zmrazení ťažby podľa IEA globálnu ponuku neovplyvní

Keďže Saudská Arábia a Rusko ťažia takmer rekordným alebo rekordným tempom, dohoda o zmrazení ťažby podľa Medzinárodnej agentúry pre energetiku neprinesie v tomto roku rovnováhu na trhu.

Dohoda o zmrazení ťažby ropy medzi členmi Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a nečlenmi tohto kartelu bude mať obmedzený vplyv na globálnu ponuku a trhy sa pravdepodobne nedostanú do rovnováhy skôr ako v roku 2017. Uviedla to vo štvrtok Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA). Agentúra konštatovala, že hoci pokles ťažby v USA sa zrýchľuje a Irán nepridal na trh toľko ropy, ako sa očakávalo, svet bude počas roka 2016 aj tak produkovať viac ropy, ako spotrebúva.

Veľkí producenti z OPEC-u aj mimo kartelu sa majú stretnúť v katarskej Dauhe 17. apríla, aby sa dohodli na zmrazení globálnej ťažby. „Ak má nastať zmrazenie ťažby a nie jej redukcia, vplyv na fyzické dodávky bude obmedzený,“ uviedla IEA v pravidelnej mesačnej správe. „Keďže Saudská Arábia a Rusko ťažia takmer rekordným alebo rekordným tempom a okrem Iránu je len málo možností na zvýšenie ťažby, akákoľvek dosiahnutá dohoda podstatne neovplyvní globálnu rovnováhu ponuky a dopytu v prvej polovici roka 2016,“ konštatovala IEA.

Agentúra oproti minulomesačnému odhadu mierne zredukovala odhad rastu globálneho dopytu po rope v roku 2016 na 1,16 mil. barelov denne. IEA uviedla, že rast dopytu sa spomaľuje v Číne, USA a veľkej časti Európy. „India by mohla nahradiť Čínu v úlohe hlavného motora rastu globálneho dopytu,“ vyjadrila sa IEA, ktorá predpokladá, že rast dopytu Indie bude na úrovni 300 tis. barelov denne. Pokiaľ ide o ponuku, agentúra predpovedá, že produkcia ropy mimo krajín OPEC-u klesne v roku 2016 o zhruba 700 tis. barelov denne, čiže oproti minulému mesiacu svoj odhad v podstate nezmenila.

Súvisiace články

Aktuálne správy