Veľké americké banky predložili nedostatočné plány likvidácie v prípade bankrotu

Federálne regulačné orgány v USA označili plány piatich najväčších amerických bánk na likvidáciu svojich operácií v prípade kolapsu za nedostatočné. Je totiž možné, že by nedokázali zvládnuť finančné problémy bez ďalšej pomoci daňových poplatníkov. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Americká centrálna banka (Fed) a Federálny úrad na ochranu vkladov (FDIC) uviedol, že plány JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo, Bank of New York Mellon a State Street týkajúce sa prípadného bankrotu, ktoré sa tiež nazývajú "testamentmi" a ktoré mali povinnosť predložiť, majú nedostatky. Týchto päť bánk patrí medzi osem gigantov z Wall Street, ktorých plány regulačné úrady hodnotili.

Podľa Fedu a FDIC plány uvedených piatich bánk na reštrukturalizáciu v prípade bankrotu sú "nepresvedčivé" alebo nedostatočné. Regulátori dali finančným inštitútom čas do 1. októbra, aby svoje plány vylepšili. V opačnom prípade môžu čeliť prísnejším požiadavkám.

Núdzové plány alebo takzvané testamenty majú zabezpečiť bezrizikovú likvidáciu v prípade kolapsu danej banky. V roku 2008 totiž krach Lehman Brothers spustil globálnu finančnú a hospodársku krízu.
Obavy vzbudili aj plány Goldman Sachs a Morgan Stanley. Ich testamenty považuje za problematické FDIC, naopak, Fed ich schválil. Jedinou bankou, voči ktorej plánom nemali regulátori žiadne námietky, bola Citigroup.

Súvisiace články

Aktuálne správy