Maďarsko plánuje znížiť DPH na základné potraviny

Minister hospodárstva Mihály Varga uviedol, že daň z pridanej hodnoty na základné potraviny bude od budúceho roka 5 % a od roku 2018 sa na túto úroveň zníži aj v prípade internetu a reštaurácií.

Maďarská vláda plánuje znížiť daň z pridanej hodnoty (DPH) na základné potraviny, napríklad na mlieko, vajíčka a hydinu, a to na 5 % už budúci rok. Zároveň chce túto daň znížiť aj v prípade používania internetu a pre reštauračné služby. Povedal to v stredu maďarský minister hospodárstva Mihály Varga. Minister, ktorého citovala štátna tlačová agentúra MTI, uviedol, že DPH na reštauračné služby sa zníži v dvoch etapách, a to z terajších 27 % na 18 % v budúcom roku a potom v roku 2018 na 5 %.

Deficit rozpočtu Maďarska vlani klesol na 1,9 % hrubého domáceho produktu (HDP) z úrovne 2,3 % HDP v predchádzajúcom roku. Rozpočtové príjmy posilnili o 7,7 % a výdavky sa zvýšili o 6,6 %. Rozpočtové príjmy z dane z pridanej hodnoty sa vlani zväčšili o 9,8 %. Verejný dlh krajiny v závere minulého roka klesol na 75,3 % HDP z úrovne 76,2 % HDP v závere predošlého roka.

Šéf maďarského rezortu ekonomiky ďalej povedal, že maďarská vláda v súlade s predošlým odhadom predpokladá, že ekonomika krajiny v tomto roku posilní o 2,5 %. V budúcom roku sa hospodársky rast podľa vládnej predikcie zrýchli na úroveň 3,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy