Ťažké časy v komoditnom sektore: Najväčší americký ťažiar uhlia Peabody vyhlásil bankrot

, ČTK Foto: TASR/Pavol Remiaš

Americká spoločnosť Peabody Energy, ktorá je najväčším producentom uhlia v súkromných rukách na svete, vyhlásila bankrot. Podnik dnes uviedol, že kvôli prudkému prepadu cien uhlia nie je schopný plne obsluhovať dlh, ktorý v posledných rokoch výrazne zvýšila expanzia firmy do Austrálie.

Firma sa uchýlila pod bankrotovú ochranu pred veriteľmi, jej celkový dlh na konci minulého roka predstavoval 6,3 miliardy dolárov. Firma už v marci oznámila, že musela odložiť uhradenie splatných úrokov z dlhopisov a že by mohla vyhlásiť bankrot. Vstup Peabody do režimu súdnej ochrany patrí medzi najväčšie bankroty v komoditnom sektore od polovice roku 2014, kedy začalo pod tlakom oslabovania ekonomík Číny a Brazílie prudko klesať cena väčšiny surovín, uviedla agentúra Reuters.

Pod súdnou ochranou bude Peabody schopná ozdraviť svoje financie a znížiť zadlženosť. Mala by tým "položiť základy dlhodobej stability a budúceho úspechu", uviedol šéf podniku Glenn Kellow. Peabody si už pre bankrotový režim zabezpečila od veriteľov financovanie v sume 800 miliónov dolárov.

Finančné ťažkosti Peabody sa odvíjajú od prevzatia austrálskeho prevádzkovateľa ťažby Macarthur z roku 2011, za ktorého Peabody zaplatila 5,1 miliardy dolárov. V tom čase to vyzeralo ako výhodný krok, ktorý firme zaistí lukratívnu pozíciu dodávateľa koksovateľného uhlia pre ázijské oceliarne. Hneď ako čínsky dopyt po uhlí začal klesať, nastali problémy a vlani musela firma z hodnoty svojho austrálskeho majetku odpísať 700 miliónov dolárov.

Uhoľný priemysel už dlhšie čelí poklesu dopytu, prísnejšie ekologické regulácie a v Spojených štátoch najmä konkurencia zo strany lacného zemného plynu. V posledných rokoch skrachoval značný počet amerických ťažiarov uhlia, vrátane tamojšej dvojky Arch Coal.

Súvisiace články

Aktuálne správy