Spotrebiteľské ceny vo Francúzsku klesli miernejšie, než sa čakalo

Spotrebiteľské ceny vo Francúzsku klesli v marci miernejším tempom, než sa pôvodne predpokladalo. Ukázali to dnes zverejnené konečné údaje francúzskeho štatistického úradu Insee. Informoval o tom portál RTTNews.
Index spotrebiteľských cien klesol v marci medziročne o 0,1 %, čo znamená pokles cien druhý mesiac po sebe. Štatistický úrad ale tempo poklesu revidoval smerom nadol, keď pôvodne udával pokles na úrovni 0,2 %, teda v rovnakom rozsahu, v akom klesli ceny vo februári.
Pod pokračovanie poklesu sa do veľkej miery podpísali ceny ropných produktov, ktoré v marci klesli medziročne o 13,2 %. Znížili sa aj náklady na energie, a to o 6,9 %. Naopak, ceny potravín vzrástli o 0,4 % a náklady v oblasti služieb sa zvýšili o 0,9 %.
Na medzimesačnej báze sa spotrebiteľské ceny vo Francúzsku zvýšili v marci o 0,7 %, čo je v súlade s predbežnými odhadmi. Tempo rastu sa tak v porovnaní s februárom zrýchlilo, keď vo februári dosiahol rast cien 0,3 %.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien klesol v marci medziročne o 0,1 %, čo znamená potvrdenie predbežných údajov. Medzimesačne sa harmonizovaný index spotrebiteľských cien zvýšil o 0,8 %. Aj v tomto prípade dosiahlo tempo rastu rovnakú úroveň, akú štatistický úrad zverejnil v pôvodných odhadoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy