Morgan Stanley: Nepodceňujme prírodu, dokáže mať výrazný vplyv aj na jednu z najsilnejších ekonomík sveta

, businessinsider Foto: TASR/AP

Indická ekonomika rastie medziročne o 7,3 %. V dnešných podmienkach je tak považovaná za svetlý bod globálnej ekonomiky. Kým služby (54,4 %) a priemysel (29,5 %) tvoria leví podiel indického hospodárstva, poľnohospodárstvo je tiež dôležitá časť tejto skladačky. Podľa CIA World Factbook, na poľnohospodárstvu pripadá zvyšných 16,1 % ekonomického výkonu v Indii a 49 % z celkovej pracovnej sily krajiny.

Tento týždeň Morgan Stanley napísal v poznámke pre svojich klientov, že meteorologické údaje Indie ukazujú, že dážď počas monzúnového obdobia v tomto roku bude pravdepodobne "nad normálom." To len podporuje predpoveď, podľa ktorej je 50 % pravdepodobnosť vzniku El Niña, ako to predikuje austrálsky Úradu pre meteorológiu vo svojej poslednej správe.

Podľa Morgan Stanley, nadpriemerné monzúnové sezóny majú tendenciu pozitívne ovplyvniť indickú ekonomiku, pretože potraviny predstavujú asi 45,7 % zo súhrnného  indického indexu spotrebiteľských cien. Viac dažďa bude znamenať väčšiu úrodu, čo by malo udržať ceny pod tlakom. Nižšie ceny potravín znamenajú, že priemerný indický spotrebiteľ bude mať viac peňazí na míňanie. To je však len polovica príbehu.

Inflačné dáta z marca ukázali, že spotrebiteľské ceny sú na šesťmesačnom minime. Inflácia medziročne spomalila na 4,83 %, kým ešte vo februári dosahovala medziročne 5,26 %. Marcové čísla sú zaujímavé, inflačný cieľ Reserve Bank of India je totiž na úrovni 5 %.

Morgan Stanley sa domnieva, že v prípade, že nadpriemerné monzúnové obdobie skutočne nastane, bude to pre RBI ďalšia šanca pôsobiť pozitívne na indickú ekonomiku v podobe zníženia sadzieb na 6,25 %. Centrálna banka naposledy znížila svoju hlavnú sadzbu o 25 bázických bodov na 6,50 % na začiatku tohto mesiaca, stalo sa tak na základe poklesu inflačných tlakov. Kľúčovú sadzba RBI bola rovnako vysoká (8 %) naposledy v decembri 2014. Nie všetci ale zdieľajú tento názor. Capital Economics sa domnieva, že indická centrálna banka pravdepodobne nepristúpi k zníženiu sadzieb do konca roka 2016 a počas celého roka 2017. To naznačuje, že "inflácia je nastavená na rast, ak by sa deflačné vplyvy nižších svetových cien ropy vrátili."

Súvisiace články

Aktuálne správy