Moskva a Rijád sa údajne dohodli na zmrazení ťažby, cena Brentu išla nad 44 USD

Ceny ropy zaznamenali výrazný rast, pričom cena Brentu prekročila 44 USD za barel (159 litrov) a dostala sa na 5-mesačné maximum. Dôvodom je správa, že Rusko a Saudská Arábia údajne dosiahli dohodu ohľadne zmrazenia produkcie ropy. Trhy tak veria, že blížiaca sa schôdzka producentov pomôže vyriešiť súčasné nadmerné zásoby komodity vo svete. Ceny podporilo aj oslabenie kurzu dolára. Informovala o tom agentúra Reuters.
V nedeľu 17. apríla sa v katarskej Dohe stretnú zástupcovia krajín produkujúcich ropu, aby prediskutovali zmrazenie produkcie. Trhy očakávajú, že krajinám sa podarí uzatvoriť potrebnú dohodu, čo by malo pozitívny vplyv na ceny. Ruská agentúra Interfax dnes s odvolaním sa na diplomatický zdroj v Dohe oznámila, že Rusko a Saudská Arábia dosiahli konsenzus v otázke zmrazenia ťažby ešte pred zasadnutím, pričom konečné rozhodnutie nebude závisieť od krokov Iránu. Trhy podporil aj pokles kurzu dolára na takmer 8-mesačné minimum.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent vzrástla do 17.23 h SELČ o 1,28 USD na 44,06 USD (38,66 eura) za barel. To bola najvyššia hodnota za posledných päť mesiacov. Rast o vyše dolár zaznamenala aj cena americkej ľahkej ropy WTI. Tá sa zvýšila o 1,09 USD na 41,45 USD/barel.
Trhy okrem toho čakajú aj na dnešné informácie Amerického ropného inštitútu (API), ktorý má zverejniť svoj odhad vývoja ropných zásob v USA za minulý týždeň. API by mal informácie zverejniť dnes v noci.

Súvisiace články

Aktuálne správy