Vysmiaty Matteo Renzi: Proti kríze bánk máme nový päťmiliardový fond

, ČTK Foto: SITA/AP

Taliansky finančný sektor sa dohodol na vytvorení miliardového fondu, ktorý má pomôcť oslabeným bankám získavať kapitál a zbavovať sa zlých pôžičiek. Na jeho vzniku sa podieľal štát, ktorý sa tak snaží zamedziť kríze v talianskom bankovom sektore.

Taliansky bankový sektor je štvrtý najväčší v eurozóne, trápi ho ale množstvo nesplácaných úverov. Ich objem je približne 360 ​​miliárd eur, čo zodpovedá tretine celkového množstva v eurozóne. Talianske bankové skupiny skončili v celoúnijných záťažových testoch neslávne.

Akcie talianskych bánk na čele s Monte dei Paschi di Siena v utorok vďaka dohode o založení fondu výrazne posilňujú. Obavy ohľadom stability talianskeho bankovníctva viedli k tomu, že akcie talianskych bánk stratili od začiatku tohto roka zhruba tretinu hodnoty. Akcie talianskych bánk v utorok nadviazali na rast z predchádzajúcich dní, kedy už trh oznámenie o vzniku fondu predpokladal. Súhrnný bankový index v utorok ráno vykazoval rast o 2,5 percenta, akcie bánk Monte dei Paschi a Banca Carige pridávali viac ako päť percent.

Fond s názvom Atlante budú tvoriť finančné prostriedky od súkromných spoločností v objeme asi piatich miliárd eur, hoci jeho správca sa o konkrétnom objeme nezmienil. Oslabeným bankám bude pomáhať s emisiami nových akcií a bude od nich kupovať nesplácané pohľadávky. Zameriavať sa chce na podriadený dlh, o ktorý majú investori najmenší záujem, informoval v noci na utorok správca fondu, spoločnosť Quaestio Capital Management.

Vláda v Ríme sa obavy týkajúce chorľavého bankového sektora snaží utlmiť. Zároveň ale potrebuje zabezpečiť, že neporuší európske pravidlá o nedovolenej štátnej pomoci. Fond sa teda snaží vykresliť ako iniciatívu, ktorá vzišla z odvetvia, a oznámenie o jeho vzniku nechala na jeho správcovi, podotýka agentúra Reuters. "Po stretnutí s veľkým počtom inštitucionálnych investorov, bánk, poisťovní, bankových nadácií a (štátnej banky) Cassa Depositi e Prestiti zhromaždil správca Quaestio mnoho prispievateľov, aby mohol fond Atlante spustiť," uviedla spoločnosť Quaestio vo vyhlásení. O veľkosti fondu ani o počte podporovateľov neinformovala. Generálny riaditeľ stredne veľkého finančného ústavu Banca Popolare dell'Emilia Romagna Alessandro Vandella ale v pondelok jeho veľkosť odhadol na päť miliárd eur.

Špekuluje sa, že väčšina peňazí by mala pochádzať od veľkých talianskych bánk Intesa Sanpaolo a UniCredit a ďalej od poisťovní a firiem spravujúcich aktíva. Štátna banka Cassa Depositi e Prestiti podľa nemenovaných zdrojov prispeje sumou až 300 miliónov eur.

Vznik fondu víta taliansky premiér Matteo Renzi, ktorý si posilnenie tamojšieho bankového sektora stanovil ako jednu z priorít. Investori ale upozorňujú, že fond, ktorého názov odkazuje na boha z antickej mytológie, nemusí byť všeliekom. Oslabených bánk je v Taliansku veľa a nedobytné pohľadávky sa tam vymáhajú ťažko.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy