Kríza v EÚ s mliekom a bravčovým mäsom stále trvá

Predstavitelia agrorezortov z krajín EÚ sa dnes v Luxemburgu na zasadnutí Rady EÚ pre poľnohospodárstvo opätovne zaoberali krízou na trhu s mliekom a bravčovým mäsom. V rozhovore pre TASR to uviedla ministerka pôdohospodárstva SR Gabriela Matečná.
Podľa jej slov eurokomisár pre poľnohospodárstvo Phil Hogan ministrov informoval o tom, že v EÚ stúpla produkcia mlieka aj bravčového mäsa, čiže situácia na trhu s týmito komoditami je krízová.
„Slovensko vo svojom vystúpení podporilo návrh Litvy a ďalších členských krajín, ktoré žiadajú o priamu finančnú podporu pre mlieko a bravčové mäso,“ uviedla Matečná. Ministerka dodala, že na Rade ministrov odznel aj návrh, aby EÚ siahla na svoju krízovú finančnú rezervu, avšak eurokomisár Hogan upozornil členov únie, že každá krajina sa musí najskôr spoľahnúť na svoje možnosti a rezervy a až potom sa situácia bude riešiť na celoeurópskej úrovni.
Matečná upozornila, že z hľadiska exekutívy EÚ je v tomto smere prípustná aj štátna pomoc „de minimis“. Podľa nej by však Slovensko v tomto prípade „ťahalo za kratší koniec“, lebo na rozdiel od rozpočtov iných členských krajín, by bol vyčlenený finančný podiel oveľa menší.
Ministerka pripomenula, že Rada ako ústretový krok pre európsky trh s mliekom a bravčovým mäsom po prvýkrát vôbec predstavila úpravu nariadenia, ktorou sa menia stropy na výkup masla a sušeného mlieka. Úprava predvída dvojnásobné tonáže oproti súčasnému stavu. Toto nariadenie by sa malo prijať v podobe písomnej procedúry ešte v priebehu tohto mesiaca, o čo sa snaží aj holandské predsedníctvo v EÚ.
Hogan ministrom pripomenul, že vlani v septembri bola odobrená finančná podpora EÚ vo výške 420 miliónov eur, avšak viacero členských krajín túto pomoc nevyužilo.
„Slovenská republika bola jedna z mála krajín, ktorá túto priamu pomoc využila v objeme 2.150.000 eur na mlieko a 300.000 eur na bravčové mäso. K tomu bola zo štátneho rozpočtu podpora v podobe dvojnásobku, čiže celkove sme našim farmárom pomohli sumou vo výške 4,9 milióna eur,“ opísala ministerka situáciu na Slovensku.
Matečná zároveň spresnila, že na Slovensku sa hľadajú možnosti odbytu pre tieto komodity aj za pomoci ministerstva zahraničných vecí a Správy pre štátne hmotné rezervy v podobe humanitárnej pomoci. Podľa jej slov každý týždeň zasadá pracovná skupina, v ktorej sú zastúpení aj producenti mlieka, aj obchodné organizácie, snažia sa situáciu riešiť okamžite, ale aj systémovými opatreniami do budúcnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy