Na čistení podchodu pri centre sa podieľajú aj nezamestnaní

S čistením podchodu, ktorý spája sídlisko Stred s centrom Považskej Bystrice začali v uplynulých dňoch zamestnanci tamojšieho mestského úradu spoločne s aktivačnými pracovníkmi z úradu práce. Jeho údržbu robí radnica každoročne, po prvý raz však na to využila svojich zamestnancov z odboru prevádzky, údržby a služieb mesta i nezamestnaných, informovala dnes TASR hovorkyňa Považskej Bystrice Iveta Kováčiková.
„Spolupráca radnice a úradu práce je veľmi dobrá a práve medzi nezamestnanými je mnoho šikovných ľudí, ktorí mestu pri takejto práci dokážu pomôcť,“ skonštatovala hovorkyňa mesta.
Priblížila, že v podchode sa každoročne čistia steny, schody a podlaha, tento rok radnica sa rozhodla vyčistiť tiež vnútornú stranu lexanového stropu, ako aj strešnej krytiny z vrchnej strany. „Naposledy sa strecha čistila v roku 2011, vyžadovalo si to investíciu 600 eur. Každoročné čistenie podchodu stálo v minulých rokoch mesto približne 1600 eur, tento rok vzhľadom na využitie vlastných zamestnancov a aktivačných pracovníkov platí mesto len 7 eur za deň, a to za prenájom lešenia. Navyše sa nám podarilo tiež zakúpiť vysokotlakový čistič z prostriedkov, ktoré sme ako oprávnené výdavky na aktivačné práce získali z úradu práce,“ ozrejmila.
Podľa Kováčikovej sa už stáva pravidlom, že sprejeri hneď vyčistené steny zničia grafitmi, samospráva by preto chcela podchod natrieť protigrafitovým náterom. „Vďaka nemu by sa takéto prípadne znečistenia podarilo v budúcnosti lepšie vyčistiť. Podľa predbežných zistení by takýto náter mal stáť 3 až 8 eur za štvorcový meter,“ dodala.

Súvisiace články

Aktuálne správy