Dodávatelia sú znepokojení situáciou v reťazci Carrefour

Pomoc štátu pri vyplatení dlhov obchodnej siete Carrefour, ktorá je v reštrukturalizácii, voči potravinárom by mala byť podľa Potravinárskej komory Slovenska samozrejmá, a preto žiada štát o pomoc. Odkúpenie pohľadávok dodávateľov Carrefouru štátom žiadajú aj výrobcovia nealkoholických nápojov.

Potravinárska komora Slovenska (PKS) je vážne znepokojená situáciou, v ktorej sa ocitli potravinárske spoločnosti – dodávatelia spoločnosti Carrefour. So znepokojením sleduje vývoj situácie okolo spoločnosti Retail Value Stores, ktorá prevádzkuje Carrefour, aj Asociácia výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd na Slovensku (AVNM). Pomoc štátu pri vyplatení dlhov obchodnej siete Carrefour, ktorá je v reštrukturalizácii, voči potravinárom by mala byť podľa PKS samozrejmá, a preto žiada štát o pomoc. Odkúpenie pohľadávok dodávateľov Carrefouru štátom žiada aj AVNM. Výrobcovia nápojov majú obavy že dodávatelia dostanú od spoločnosti len zanedbateľné percentá z dlžnej sumy.

„V tejto situácii považuje PKS za adekvátne, aby dodávateľom Carrefouru pomohol štát formou odkúpenia ich pohľadávok. V opačnom prípade budú pohľadávky dodávateľov potravín ohrozené, čo potravinárov môže vážne poškodiť,“ uviedol prezident komory Daniel Poturnay. Povolenie reštrukturalizácie spoločnosti Retail Value Stores podľa výkonnej riaditeľky AVNM Lucie Tomišovej vážne ohrozuje vymožiteľnosť pohľadávok dodávateľov, ktoré môžu podľa predbežných odhadov pre sektor nealkoholických nápojov prevyšovať niekoľko stotisíc eur „V tejto situácii považujeme za primerané, aby sa štát zastal dodávateľov nápojov a ponúkol im odkúpenie ich pohľadávok,“ uviedla.

Obchodný reťazec podľa komory dlhodobo nedodržiaval lehotu splatnosti faktúr, čím porušoval zákon a poškodzoval svojich dodávateľov. Reštrukturalizácia je vyvrcholením krízy Carrefour, pričom predstavitelia reťazca podľa komory hĺbku problémov vo vyhláseniach zakrývali. Vytváranie prostredia, ktoré umožňuje, aby obchodný partner neplatil za tovary a služby, dlhodobo zakrýval svoje problémy a následne sa zbavil svojich záväzkov považuje AVNM za veľmi nebezpečné pre podnikateľské prostredie na Slovensku.

„PKS ponúka potravinárskym podnikom pomoc formou koordinácie pri uplatňovaní pohľadávok, aby sa zabezpečila čo najväčšia váha hlasov dodávateľov potravín pri schvaľovaní reštrukturalizačného plánu a presadenie ich záujmov ako veriteľov Carrefouru,“ píše sa v stanovisku komory. Dôležité je podľa komory hľadať také riešenie, ktoré zabezpečí, že dlhodobo nezodpovední podnikatelia podnikajúci na úkor ostatných účastníkov obchodných vzťahov, sa nebudú môcť jednoducho zbaviť svojich dlhov a nerušene podnikať ďalej.

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná má momentálne na stole žiadosť Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory o pomoc pri riešení problému spoločnosti Carrefour. Jedným z navrhovaných riešení je práve odkúpenie pohľadávok štátom. Ministerka by sa podľa komory mala problémom zaoberať, no nateraz čaká na spresnenie detailov, ako počet veriteľov či dlhovaná suma. Obchodný reťazec požiadal Okresný Súd Bratislava I. o ochranu pred veriteľmi vo februári tohto roku.

Francúzska spoločnosť Carrefour prevádzkuje po celom svete približne 10 800 obchodov v 33 krajinách a zamestnáva približne 381 tisíc zamestnancov. Na slovenský trh spoločnosť vstúpila v roku 2000. V súčasnosti pod značkou Carrefour prevádzkuje predajne v Bratislave, v Košiciach, v Trnave a v Žiline spoločnosť Retail Value Stores, a. s.

Súvisiace články

Aktuálne správy