Záujem o prieskum a rozvoj bridlicových ložísk plynu v Poľsku slabne

Údaje poľského ministerstva životného prostredia o prieskumných projektoch naznačujú, že záujem firiem o prieskum a rozvoj bridlicových ložísk plynu v krajine slabne. Informovala o tom agentúra PAP.
Ministerstvo na konci marca 2016 evidovalo 31 platných licencií na prieskum ložísk uhľovodíkov, vrátane ložísk tzv. bridlicového plynu. To ukazuje, že počet týchto licencií sa stabilne znižuje. Na porovnanie, 31. augusta 2015 registrovalo Poľsko 40 platných licencií, zatiaľ čo na konci roka 2014 ich bolo ešte 53.
V súčasnosti už len deväť firiem z Poľska a zo zahraničia prejavuje ešte záujme o prieskum ložísk plynu v krajine. Celkovo sa do konca marca 2016 vykonalo v Poľsku 72 prieskumných vrtov.
Varšava pritom dúfala, že jej vlastné ložiská bridlicového plynu pomôžu znížiť závislosť od dovozu tejto komodity z Ruska.
Vlani však vycúvali z projektov v Poľsku veľké koncerny ako sú Chevron, Exxon Mobil, Total a Marathon Oil, ktoré po prvotnom nadšení postupne zastavili prieskumy u našich severných susedov. Dôvodom sú náročné geologické podmienky a tiež neistota v otázke regulácií zo strany poľskej vlády. Aj prudký pokles cien energií v uplynulých dvoch rokoch prinútil veľké koncerny obmedziť výdavky a upustiť od niektorých projektov.

Súvisiace články

Aktuálne správy