Čínska CEFC zvýšila podiel v Travel Service takmer na 50 %

Česká letecká spoločnosť Travel Service oznámila, že predmetom uzavretej transakcie s čínskou spoločnosťou CEFC China Energy Company Limited bolo aj zvýšenie základného kapitálu leteckej spoločnosti o jednu miliardu českých korún. Čínska spoločnosť tak zvýšila svoj doterajší desaťpercentný podiel v Travel Service o 39,92 % na 49,92 %.

Čínska spoločnosť CEFC China Energy Company Limited (CEFC) zvýšila svoj podiel v najväčšej českej leteckej spoločnosti Travel Service, a.s., ktorá pôsobí aj na Slovensku, takmer na 50 %. Ako vo štvrtok potvrdil Travel Service, transakcia medzi oboma spoločnosťami bola uzavretá v stredu, pričom jej predmetom bolo aj zvýšenie základného kapitálu leteckej spoločnosti o 1 mld. CZK. Čínska spoločnosť tak zvýšila svoj doterajší desaťpercentný podiel v Travel Service o 39,92 % na 49,92 %. Českí akcionári Travel Service zostanú aj naďalej väčšinovými vlastníkmi spoločnosti.

„Navýšenie základného kapitálu o miliardu korún umožní Travel Service ďalší intenzívny rozvoj spoločnosti a flotily s potenciálom vybudovania veľmi silného leteckého prepravcu v regióne strednej a východnej Európy. Vstup CEFC do Travel Service vnímame nielen ako strategickú kapitálovú investíciu, ale i ako príležitosť vstúpiť na čínsky trh a vytvoriť významné strategické spojenie medzi európskym a ázijským regiónom,“ povedal predseda predstavenstva Travel Service Jiří Šimáně.

Zmluva o strategickom partnerstve a spolupráci medzi Travel Service a CEFC bola podpísaná 5. septembra minulého roka v čínskom Šanghaji. Čínska spoločnosť sa následne koncom septembra stala s desaťpercentným podielom novým akcionárom Travel Service.

Spoločnosť Travel Service na charterových linkách z Bratislavy a späť v minulom roku previezla 396 450 cestujúcich, čo bolo medziročne o 4,2 % viac. Počas tohtoročného letného letového poriadku bude z bratislavského letiska zabezpečovať charterové lety do 33 letovísk a pod obchodnou značkou SmartWings pravidelné lety do siedmich destinácií – Burgas, Heraklion, Rodos, Tel Aviv, Palma de Mallorca, Lamezia Terme a Olbia. Travel Service zabezpečuje dovolenkové lety aj z letísk Košice, Poprad – Tatry a Sliač.

Travel Service okrem Českej republiky a Slovenska pôsobí tiež v Poľsku a Maďarsku, kde má svoje dcérske spoločnosti. Na Slovensku má zastúpenie prostredníctvom spoločnosti Travel Service Slovensko, s. r. o. so základným imaním 250 tis. eur a svojej organizačnej zložky so sídlami v Bratislave. Travel Service prevádzkuje pravidelné linky pod obchodnou značkou SmartWings, charterové lety a privátne lety kategórie Business Jet.

Český prezident Miloš Zeman a čínsky prezident Si Ťin-pching v utorok podpísali dohodu o strategickom partnerstve. Dohoda si kladie za cieľ zintenzívniť obchodné vzťahy a investície medzi krajinami. Česká republika sa tak stala jednou zo zhruba pätnástich európskych krajín, ktoré majú podobné väzby.


(1 EUR = 27,075 CZK)

Súvisiace články

Aktuálne správy