Neexistuje žiadna zdieľaná ekonomika, zatiaľ je tu len Uber

, quartz Foto:

Priveľa mien sa tlačí, aby sa dostalo do novej digitálnej ekonomiky založenej na zdieľaní. V skutočnosti sa ale nič prevratné nedeje, možno by sme to mali preto jednoducho nazývať uber ekonomikou.

Koniec koncov len Uber samotný je zodpovedný za polovicu až dve tretiny všetkých pracovných miest v zdieľanej ekonomike, ako to vyplýva z pripravovaného výskumu dvoch najvplyvnejších amerických ekonómov zameraných na pracovný trh Lawrence Katza a Alana Kruegera. Vo svojej štúdii sa opierajú aj o údaje Google Trends, podľa ktorých sa vyhľadáva slovíčko "Uber" dvakrát častejšie ako názov všetkých ostatných spoločností  v zdieľanej ekonomike dohromady.

Takéto zobrazenie môže vyzerať veľkolepo, ale Katz a Krueger odhadujú, že títo noví pracovníci predstavujú len 0,5 % celkovej pracovnej sily Spojených štátov. Tento odhad je zhruba v súlade s predchádzajúcimi, v rámci smerovania ekonomiky. Štúdia vydaná McKinsey v roku 2015 uvádzam že títo pracovníci predstavovali menej ako 1 % z celkového množstva pracujúcich Američanov v produktívnom veku. Iná štúdia vydaná JPMorgan Chase začiatkom tohto roku zistila, že len 0,4 % dospelých dokáže zarábať peniaze vďaka zdieľanej ekonomike.

Údaje tak vypovedajú o relatívne malom, hoci rastúcom vplyve na zamestnanosť v oblasti služieb. Zatiaľ však len niektoré firmy ako je Uber poskytujú údaje z dnes tak masívne medializovanej oblasti ekonomiky. Neskôr by tieto údaje mohli mať zásadný význam pre politických činiteľov, ktorí budú stále pod väčším tlakom, aby zmenili zákony a predpisy v snahe vyjsť v ústrety novým čoraz populárnejším službám. Budú musieť prerobiť dlhoročné pracovné politiky, aby do nich mohli zapracovať nový element v podobe zdieľanej ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy