Príklad zbytočne vynaložených peňazí štátu: Mondi SCP podľa PAS investičnú pomoc nepotrebuje

Investičnú pomoc pre veľké firmy považuje Podnikateľská aliancia Slovenska za zbytočný luxus.

Príkladom zbytočne vynaložených peňazí štátu, smerujúcich do veľkých priemyselných podnikov so silnou pozíciou na svetovom trhu, ktoré investičnú pomoc nepotrebujú, je podľa Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) aj nedávno schválená daňová úľava pre ružomberské papierne Mondi SCP. Ako ďalej uviedla aliancia, Mondi SCP je vysoko zisková firma, ktorá si takúto investíciu dokáže zrealizovať z vlastných príjmov. "Navyše podniká v ekonomicky silnom regióne, kde vládne skôr nedostatok pracovných síl ako nezamestnanosť. Okrem toho firme vláda schválila štátnu pomoc opakovane, naposledy v roku 2012," dodala PAS.

 

Udelenie investičnej pomoci spoločnosti Mondi SCP kritizovali novozvolení opoziční poslanci. Igorovi Matovičovi (OĽaNO) a Jane Kiššovej (SaS) sa nepáči schválenie daňovej úľavy vo výške 49 mil. eur pre ružomberské papierne päť dní po voľbách, a to bez toho, aby o udelení štátnej pomoci rozhodla vláda, ale len Ministerstvo hospodárstva SR. "Na základe zákona, ktorý si pred dvoma rokmi presadila vládna strana Smer, už o tom rozhodol potichu len minister hospodárstva,“ povedal na utorňajšej tlačovej besede Matovič. Poskytnutie stimulu pre Mondi SCP ešte musí schváliť Európska komisia. Tá bude rozhodovať, či je investičná pomoc zlučiteľná s vnútorným trhom Európskej únie.

Investičná pomoc podnikateľom na Slovensku podľa PAS rastie. Kým v roku 2014 to bolo takmer 100 mil. eur, vlani už skoro 180 mil. eur a tento rok sa schválená investičná pomoc blíži k 100 mil. eur. Investičnú pomoc pre veľké firmy považuje aliancia za zbytočný luxus. "Príkladom podobne nezmyselného rozdávania investičných stimulov bola v minulosti aj vysoká štátna pomoc napríklad pre Duslo Šaľa, Samsung, Continental alebo Getrag. Ide o veľké firmy so silným postavením na trhu, pre ktoré je štátna pomoc v desiatkach miliónov eur za peniaze občanov Slovenska zbytočný luxus", uzavrela aliancia.

Súvisiace články

Aktuálne správy