Ukrajina očakáva, že spotreba plynu v krajine aj tento rok klesne

Spotreba plynu na Ukrajine tento rok pravdepodobne klesne na približne 32 miliárd kubických metrov (m3) z vlaňajších 33,7 miliardy m3, a to najmä v dôsledku nižšej spotreby domácností. Vyhlásil to dnes Andrij Kobolev, generálny riaditeľ ukrajinskej štátnej plynárenskej spoločnosti Naftogaz. Informovala o tom agentúra Reuters.
Spotreba plynu na Ukrajine sa už minulý rok znížila o 21 %. Dôvodom bol slabý výkon ekonomiky a prerušenie dodávok na východ krajiny, ktorý majú pod kontrolou proruskí separatisti. Aj spotreba plynu v domácnostiach vlani klesla, a to o 22,6 %.
Naftogaz teraz prepracováva odhad dopytu po plyne v tomto roku, povedal Kobolev novinárom. Uviedol tiež, že Ukrajine zostali z vlaňajška veľké zásoby plynu, čo umožní Naftogazu, aby tento rok doplnil zásobníky o menší objem komodity ako minulý rok. Naftogaz chce začať s dopĺňaním zásobníkov už v apríli.
Konkrétne, Ukrajine mala v pondelok 21. marca v zásobníkoch zhruba 9,1 miliardy m3 plynu. To je o 17 % viac ako v rovnakom čase vlani, keď mala v zásobníkoch 7,8 miliardy m3 plynu. Tieto rezervy sú dostatočné na pokrytie zimného dopytu po plyne aj na zabezpečenie stabilného tranzitu ruského plynu cez ukrajinskú vetvu potrubia ďalej do Európy.
Európska únia dostáva približne 40 % plynu z Ruska cez územie Ukrajiny. Kyjev a Moskva sa však nevedia dohodnúť na cene plynu, preto Ukrajina neberie plyn z Ruska, ale od iných dodávateľov.
Ukrajinský minister energetiky Volodymyr Demčyšyn nedávno vyhlásil, že Kyjev plánuje uskladniť v zásobníkoch tento rok 11 miliárd m3 plynu.

Súvisiace články

Aktuálne správy