Čínska CEFC opäť nakupuje, tentoraz podiel predajcu dovoleniek Invia.cz

, iDnes Foto: TASR

Čínska spoločnosť CEFC vstupuje do najväčšieho internetového predajcu dovoleniek v Česku Invia.cz. Od investičnej skupiny Rockaway Capital kúpi 50 až 90 percent. Informuje o tom server iDnes.cz.

Denníku Mladá fronta Dnes (MfD) obchod oficiálne oznámila výkonná viceprezidentka CEFC Marcela Hrdá. Spoločnosť Rockaway Capital pritom kúpila predajcu zájazdov len pred mesiacom. CEFC už drží napríklad akcie v leteckej spoločnosti Travel Service a finančnej skupine J&T Finance Group.

"Budeme žiadať protimonopolný úrad o schválenie a predpokladáme, že CEFC v cestovnej on-line agentúre Invia ovládne 50 až 90 percent akcií," uviedla Hrdá. Percentá sa údajne budú odvíjať od finančných a časových možností skupiny Rockaway podiel dorovnať. Zatiaľ to podľa Hrdej vyzerá tak, že obe skupiny budú v Invii.cz držať po 50 percentách. Serveru to potvrdila aj hovorkyňa skupiny Rockaway Capital Michaela Papežová. "Potvrdzujeme, že Rockaway bude mať riadiaci úlohu a vzájomné partnerstvo so skupinou CEFC budeme smerovať na rozloženie 50 na 50," uviedla Papežová.

Vstup čínskej spoločnosti do Invie.cz podľa Hrdej zapadá do komplexnej investičnej stratégie skupiny v cestovnom ruchu v Európe. "Prahu s Čínou prepoja tri pravidelné letecké linky a my tu čínskych  turistov budeme vedieť ubytovať, máme v Prahe hotel, pomocou Travel Service ich rozvesť ďalej po Európe a Invia to celé previaže. Už teraz pre ňu hľadáme obchodných partnerov v Číne. Navyše máme záujem o ďalšie hotely nielen v Českej republike," naznačila Hrdá.

Čínska investičná skupina CEFC Europe má pripravené nové projekty, niektoré z nich budú predstavené koncom marca počas návštevy čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v Prahe.

Najväčší internetový predajca dovoleniek v Česku Invia.cz predvlani zvýšil medziročne obrat o 34 percent na 3,4 miliardy korún. Cestovná agentúra predala 260.000 zájazdov.

Súvisiace články

Aktuálne správy