Priemyselná výroba Veľkej Británie výrazne oslabila

Index priemyselnej výroby Konfederácie britského priemyslu, ktorý sleduje produkciu v uplynulých troch mesiacoch, v marci klesol na -15 bodov z februárovej úrovne 0 bodov.

Britská priemyselná produkcia v období januára až marca zaznamenala najvýraznejší pokles od roku 2009, ale očakáva sa, že produkcia sa zotaví v nasledujúcich troch mesiacoch. Vyplýva to z pravidelného mesačného prieskumu Konfederácie britského priemyslu (CBI), ktorého výsledky zverejnili v pondelok. Index priemyselnej výroby, ktorý CBI zostavuje, v marci klesol na -15 bodov z februárovej úrovne 0 bodov.

Index očakávanej produkcie v najbližších troch mesiacoch však stúpol z úrovne 11 bodov na 23 bodov, čiže sa dostal najvyššie za posledných trinásť mesiacov. Index celkových objednávok sa mierne zlepšil na úroveň -14 bodov z februárových -17 bodov. Index objednávok na export sa nezmenil a zostal na úrovni -19 bodov. „Hoci index celkových objednávok a objednávok na export bol stabilný, pokles produkcie odzrkadľuje určitú volatilitu v sektore výroby potravín a nápojov. Upokojujúce je to, že výrobcovia predpokladajú rýchly zvrat v aktivite,“ konštatoval Rain Newton-Smith, ekonomický riaditeľ CBI.

Súvisiace články

Aktuálne správy