Na týždeň sa vypneme: Venezuela sa musí vyrovnať s elektrickou krízou

, bloomberg Foto: TASR/AP;SITA/AP

Prezident Nicolas Maduro dal každému ďalšie tri dni voľna na budúci týždeň, aby si takto predĺžili dvojdňové veľkonočné prázdniny, píše sa to vo vyhlásení v úradnom vestníku zverejneného v utorok. Maduro pôvodne chcel, aby sa predĺžená dovolenka vzťahovala iba na štátnych zamestnancov.

Vláda na hovorí o elektrine a vode na prídel v celej krajine a vyzýva už niekoľko mesiacov občanov, aby predišli plytvaniu, kým sa Venezuela nedostane z obdobia sucha, ktoré zrazilo výkon vodných elektrární. Vládnuca socialisti obviňovali nedostatku vody počasie hlavne však El Niňo a "sabotáž" politických rivalov. Naopak vládni kritici hovoria o nedostatočnej údržbe a o zlom plánovaní.

"Dúfame, a ak Boh dá, prídu dažde," povedal Maduro vo svojom príhovore adresovanom národu. "Pozrite sa, ak prijmeme tieto opatrenia,  dosiahneme úsporu viac ako 40 percent. Nie je to jeduché, ale snažíme sa situáciu zvládnuť."

Vypísanie predĺženej dovolenky nie vo Venezuele žiadnou novinkou v boji proti výpadkom elektrického prúdu. V roku 2010, vtedajší prezident Hugo Chávez, vydal podobné nariadenie pridať tri dni k veľkonočným sviatkom.

Venezuela už dlho trpí výpadkami a úplným blackoutom, ktoré ochromujú verejné služby a nechávajú občanov v tme aj niekoľko dní. Predĺžená dovolenka sa len usiluje zmierniť nároky na venezuelskú rozvodovú sieť. Je to len ďalší krok po nútenom vypínaní elektriny v určitých hodinách aj v nákupných centrách a verejných inštitúciách.

Počas Veľkej noci Venezuelčania tradične opúšťajú mestá a vycestujú na dovolenku na brehy Karibiku alebo do divokej andskej prírody. Podľa nariadenia budú základné služby poskytované občanom ako počas bežných pracovných dní, banky a daniari si upravia svoj pracovný čas zodpovedajúcim spôsobom.

Tamojší minister energetiky ešte minulý týždeň varoval, že hladina vody v priehrade Guri, čo je jeden z hlavných zdrojov energie v krajine, dosiahla kritickú úroveň. V stredu však trval na tom, venezuelská distribúcia elektriny nie je na pokraji zrútenia, ale zároveň požiadal súkromný sektor, aby venoval pozornosť prezidentovej výzve. "Môžu sa nepriamo riadiť vyhláškou, je to vec spolupráce," uviedol minister pre energetiku Luis Motta Dominguez v rozhovore pre Venevision.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy