Veľkoobchodné ceny v USA vo februári klesli

Veľkoobchodné ceny v USA vo februári klesli po januárovom veľmi miernom zvýšení. Hlavným dôvodom bolo opäť zlacnenie palív. To signalizuje, že inflačné tlaky v USA zostávajú slabé. Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.
Z najnovších údajov amerického ministerstva práce vyplýva, že index cien výrobcov (Producer Price Index, PPI) sa vo februári znížil medzimesačne o 0,2 % po januárovom náraste o 0,1 %. Tento výsledok sa zhoduje s odhadmi ekonómov.
Ceny hotových produktov, ktoré opúšťajú brány amerických tovární, sa už 12 mesiacov veľmi nemenia a pohybujú sa okolo nuly, pričom za uplynulých sedem mesiacov, vrátane februára, päťkrát mierne klesli a dvakrát naopak vzrástli.
Nízke ceny energií a silný dolár zároveň signalizujú, že tlak na rast veľkoobchodných cien je stále slabý.
Štatistiky tiež ukázali, že ceny energií v USA sa vo februári znížili o 3,4 %, pričom benzín zlacnel až o 15,1 %. Aj ceny zeleniny sa minulý mesiac prudko prepadli, a to o 19 %, najstrmšie od apríla 2011.
Takzvaný jadrový index veľkoobchodných cien, v ktorom nie sú zahrnuté nestále ceny energií a potravín, vo februári stagnoval po januárovom medzimesačnom náraste o 0,4 %.
V medziročnom porovnaní ceny výrobcov v USA vo februári 2016 stagnovali a jadrová inflácia vzrástla o 1,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy