Tržby v priemysle v januári medziročne stúpli o 9,3 %

Dôvodom bol najmä rast v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu.

Tržby v priemysle sa v januári zvýšili medziročne o 9,3 %. Dôvodom bol najmä rast v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 14,1 %. Ďalej to bol rast v dodávke vody, čistení a odvode odpadových vôd, odpadoch a službách odstraňovania odpadov o 13,3 % a v priemyselnej výrobe o 8,4 %. V ťažbe a dobývaní tržby klesli o 6,3 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Zo špeciálnych zoskupení priemyselných odvetví, ktoré sa najviac podieľali na celkovom raste tržieb, najvýznamnejšie zvýšenie zaznamenali najmä vo výrobe dopravných prostriedkov o 11,2 %. Rast bol aj v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 14,1 %, výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 7,6 %, výrobe elektrických zariadení o 9,9 % a v ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 12 %. Tržby klesli len vo výrobe chemikálií a chemických produktov o 8,7 %, výrobe základných farmaceutických výrobkov a farmaceutických prípravkov o 13,1 a v ťažbe a dobývaní o 6,3 %.

V stavebníctve pokračoval podľa ŠÚ SR rast tržieb z predchádzajúceho roka. Tržby tohto odvetvia sa medziročne zvýšili o 5,5 %. Tržby v doprave a skladovaní po troch mesiacoch medziročného poklesu znova vzrástli. Oproti januáru 2015 sa zvýšili o 0,4 %. Po dlhodobom medziročnom raste tržby v informačných a komunikačných činnostiach sa v januári tohto roka znížili o 0,5 %. Vo vybraných trhových službách celkové tržby vzrástli o 4,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy