Zisk vlastníka značky Zara vzrástol v minulom roku o 15 %

Španielsky odevný reťazec Inditex, ktorý okrem iných vlastní aj značku Zara, oznámil rast zisku za skončený obchodný rok 2015/2016 o 15 %.

Pod rast zisku sa podľa spoločnosti podpísalo zvýšenie tržieb vo všetkých kľúčových regiónoch. K tomu prispel najmä slabší kurz eura, ktorý podporil konkurencieschopnosť produktov spoločnosti na zahraničných trhoch. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Najväčší maloobchodný predajca odevov na svete uviedol, že čistý zisk za rok, ktorý sa skončil 31. januára, dosiahol 2,88 miliardy eur, čím splnil očakávania ekonómov. Tí počítali so ziskom na úrovni približne 2,9 miliardy eur. V predchádzajúcom obchodnom roku predstavoval zisk 2,5 miliardy eur. Tržby sa zvýšili o 15,4 % na takmer 21 miliárd eur.

Inditex, ktorý okrem značky Zara kontroluje ďalších sedem, vrátane Massimo Dutti, Bershka či Oysho, zároveň oznámil, že za uplynulý obchodný rok otvoril 330 nových obchodov v 56 krajinách a ich počet tak zvýšil na 7013. Expanzia umožnila vytvorenie takmer 16.000 nových pracovných miest, čím celkový počet zamestnancov reťazca vzrástol zhruba na 153.000.

Súvisiace články

Aktuálne správy