Nechajte sa poučiť: 6 pravidiel od šiestich úspešných investorov

, Investopedia Foto: thinkstock;TASR/AP YT/Gazunda

Investori sa v mnohých veciach nezhodnú. V jednom však určite áno, že zarábanie peňazí na trhu si vyžaduje neotrasiteľnú stratégiu, ktorá je postavená na súbore pravidiel. Myslite na to, aj keď sa za investora zatiaľ nepovažujete.

Väčšinou máme vo finančných záležitostiach jasno. Ale pokiaľ ide o znalosť trhov, situácia sa značne komplikuje. Možno neviete čo je býčí trh, alebo čo sa skrýva za označením spread, ale bolo by pre vás vhodné, aby ste si v istých veciach doplnili vzdelanie, kým začnete predávať príliš skoro, alebo príliš neskoro. Na akciový trh by ste nemali vstupovať, ak máte len jediné pravidlo investovania a tým je nemať žiadne pravidlá. V takom prípade budete pravdepodobne sklamaní  dosiahnutými výsledkami.

Ak nechcete strácať čas starostlivým budovaním si vlastnej sady pravidiel investovania, je asi najlepšie požiadať o radu ľudí, ktorí už počas svojej investičnej kariéry dosiahli úspech. Veľké mená sú všeobecne známe, ponúkame vám názory šiestich najúspešnejších investorov v histórii.

"Buďte trpezliví, pokiaľ ide o víťazstvo pri obchodovaní a nesmierne netrpezlivý, ak ide o stratové obchody. Pamätajte si, že potrebujete celkom veľké sumy na obchodovanie, či investovanie, ak máte "pravdu " iba počas 30 % času investovania. Musíte vydržať tak dlho, kým vaše straty budú malé a vaše zisky naopak dostatočne vysoké." Dennis Gartman.

Dennis Gartman začal vydávať svoje odporúčania v roku 1987. Sú to denné komentáre o globálnych kapitálových trhoch, ktoré odoberajú mnohé hedžové fondy, maklérske firmy, investičné fondy a obchodné firmy po celom svete každé ráno. Gartman je tiež považovaný za dokonalého obchodníka, je častým hosťom finančných relácií. Jeho odporúčania sa snažia odstrániť veľké množstvo chýb, ktoré mladí investori robia. Po prvé, nechajte na pokoji víťazné obchody, čiže hneď nepredávajte pri prvom náznaku zisku. Po druhé, zamerajte sa na stratové obchody, od tých musíte dať ruky čo najskôr preč. Investori, ktorí už zarábajú peniaze na trhoch sa dokážu vysporiadať s miernou stratou na obchod, ale nesmie to byť príliš veľa peňazí. Gartman poukazuje na to, že sa nemusíte triafať do čierneho po väčšinu času. Omnoho dôležitejšie je, aby ste dokázali víťazný obchod oddeliť od toho stratového a z neho čo najrýchlejšie vystúpiť. Peniaze, ktoré dokážete zarobiť na víťazných obchodoch, tak ďaleko presiahnu stratové obchody.

"Je oveľa lepšie nakúpiť skvelé spoločnosti za férovú cenu než férovú firmu za skvelú cenu." Warren Buffett.

Warren Buffett je považovaný za najúspešnejšieho investora v histórii. Je nielen jedným z najbohatších mužov sveta, ale jeho finančné slová počúvajú početní prezidenti a svetoví vodcovia po celom svete. Keď Buffett prehovorí, svetové trhy sa začnú pohybovať na základe jeho slov. Zároveň je aj plodným učiteľom. Výročná správa v podobe listu investorom v jeho spoločnosti Berkshire Hathaway, je používaná ako edukačná pomôcka pri ekonomických prednáškach na najväčších a najprestížnejších univerzitách. Buffett ponúka dve kľúčové rady pre investora. Pri ohodnocovaní spoločnosti sa pozrite na jej kvalitu a cenu. Kvalita spoločnosti je najdôležitejšia a vyžaduje, aby ste pochopili súvahy, musíte počúvať konferenčné hovory a mať dôveru v manažment firmy. Až potom, čo ste získali dôveru v kvalitu, pristúpte k posudzovaniu samotnej ceny. Podľa Buffetta, ak je kvalita spoločnosti vysoká, nečakajte, že si ju dokážete kúpiť za výhodnú cenu. V prípade, že spoločnosť nie je kvalitná, nemali by ste kupovať iba preto, že cena je nízka. Ale niekedy majú aj dobré spoločnosti zlé akcie, keď sa s niečím takýmto stretnete, mali by ste tomu venovať viac pozornosti a následného prieskumu. Ak z prieskumu nakoniec vyjde spoločnosť dobre, neváhajte a kupujte.

"Naozaj túžite mať aj nejaké peniaze v akciách? Venujte im tak 10 % svojho portfólia. Premyslite si ale, či je to dobrý nápad. Dobré investičné nápady by nemali byť diverzifikované, aby sa dostali do do nezmyselného zabudnutia." Bill Gross.

Bill Gross okrem iného spravuje Pimco Total Return Fund, jeden z najväčších dlhopisových fondov na svete. Jeho rada sa týka správy portfólia. Univerzálne pravidlo, že portfólio by malo byť dostatočne diverzifikované, aby ste nemali všetky peniaze v jedinom nástroji, pozná väčšina začínajúcich investorov. Diverzifikácia je dobrým pravidlom, ale tiež znižuje možné zisky, keď jeden titul z vášho portfólia rázne poskočí, ale ostatné nie. Zarábanie peňazí na trhu je podľa Grossa aj o riskovaní, založenom na dôkladnom prieskume. Vždy majte nejaké peniaze na svojom účte pre také príležitosti, ktoré potrebujú trochu viac kapitálu a nebojte sa konať, keď ste presvedčení, že ste situáciu preskúmali dôkladne a nemôže to vyústiť do iného výsledku ako do skutočného víťazstva.

"Dostávate rôzne údery, ale ja som dlhodobý investor."  Prince Al-Waleed Bin Talal.

Možno ste ešte o princovi Al-Waleed bin Talal nikdy nepočuli, ale vo svete investorov je dobre známy. Tento investor zo Saudskej Arábie založil Kingdom Holding Company. Ak má niekto dôvod na paniku, je to práve on. Pred Veľkou recesiou vlastnil 14,9 % podiel v spoločnosti Citigroup za cenu oveľa vyššiu ako je cena po recesii. Okrem toho, jeho realitné investície v Indii stratili kvôli recesii v roku 2009 značnú hodnotu. Keď iní môžu predávať, Al-Waleed Bin Talal robí to, čo aj mnohí iní spomedzi najlepších investorov. Hromadí bohatstvo, dlhodobo drží akcie, pričom veľké trhové udalosti idú mimo neho a kým vyčkáva, snaží sa zbierať dividendy. A ponaučenie? Pokojne obchodujte s akciami v krátkodobom alebo strednodobom horizonte, ale prevažná časť vášho portfólia by mala byť investovaná do dlhodobejších zámerov.

"Vy sa v tomto biznise stále učíte… Ak chcete priateľa, zaobstarajte si psa." Carl Icahn

Carl Icahn je private equity investor a moderný každodenný podielnik, ktorý sa snaží získať väčšinový podiel v spoločnostiach a pokúša sa získať hlasovacie práva na zvýšenie hodnoty pre akcionárov. Vstúpil napríklad do Time Warner, Yahoo, Clorox aj Blockbuster Video. Icahn svojim postojom získal počas niekoľkých rokov celkom slušnú skupinu nepriateľov. Investori by nemali brať jeho rady z hľadiska medziľudských vzťahov striktne. Koľkokrát ste vo svojej investorskej minulosti čítali článok, sledovali reportáž alebo našli tip od dôveryhodného priateľa o ďalšom horúcom tipe, alebo  o stratených peniazoch? Jedine, že by ste sa zapojili do reťazového mailu a preposlali nevyžiadanú poštu s podobným obsahom všetkým vašim známym, či kolegom. Čiže Icahnova rada znie, existuje len jediná cesta a tá predstavuje vlastný vyčerpávajúci výskum založený na faktoch, nie stanoviskách, získaných z dôveryhodných zdrojov. Aj ostatné poradenstvo by sa malo dať overiť, ale nemalo by byť jediným dôvodom na investovanie.

"Som presvedčený, že všetka ta chudoba v Mexiku a v Latinskej Amerike, rovnako to, čo sa deje v Číne, je príležitosť k rastu. Je to príležitosť pre investície." Carlos Slim.

Carlos Slim je ďalším z radu najbohatších mužov sveta, vlastní stovky spoločností a má zamestnaneckú základňu s viac ako 250 000 ľuďmi.  Jeho citácia vyššie predstavuje jeho spôsob myslenia, najlepší investori sa nepozerajú na to, čo deje práve teraz. Tým, že študuje možnosti firiem a alebo celých ekonomík a to ako spolupracuje so svojimi konkurentmi, sleduje kam dnes investujú veľkí investori, predpokladá, čo sa stane v blízkej budúcnosti. Takíto ľudia myslia vždy dopredu. Ak sa pozeráte na súčasnosť, alebo sa snažíte naskočiť do rozbehnutého vlaku investície, ktorá už má za sebou krátkodobé zisky, pravdepodobne ste už ten najväčší pokrok zmeškali. Pokúste sa nájsť ďalšieho veľkého víťaza, ale vždy poistite svoje portfólio veľkými spoločnosťami, ktoré majú dlhú históriu stabilného rastu.

Teraz, keď ste si prečítali jasné pravidlá od investorských hviezd, nezostáva vám nič iné, než poučiť sa z ich skúseností. Každý zo spomenutých investorov bol raz aj nováčikom, než sa stal lídrom. Keď začnete aplikovať nové pravidlá a budete sa ich držať aj v prípade, že váš zdravý rozum bude od vás požadovať pravý opak, začnete si pripisovať zisky. Možno aj vy tak pribudnete jedného dňa na tento zoznam legendárnych investorov.

Súvisiace články

Aktuálne správy