Rozpočtový deficit Francúzska v roku 2015 klesol pod 3,8 % HDP

Deficit verejných financií Francúzska za rok 2015 bude nakoniec nižší ako 3,8 % hrubého domáceho produktu (HDP), ktoré očakávala vláda. To je zriedkavo dobrá správa pre druhú najväčšiu ekonomiku eurozóny, ktorá v uplynulých rokoch opakovane porušila fiškálne pravidlá Európskej únie. Parížu sa totiž nedarí stlačiť schodok v rozpočte pod povolenú úroveň 3 % HDP. Informovala o tom agentúra Reuters.
Francúzska ekonomika vďaka lacnejšej rope a slabému euru vzrástla vlani o 1,1 %. Aj tento výsledok prekonal očakávania. Prispeli k tomu vyššie príjmy z daní, zatiaľ čo rekordne nízke úrokové sadzby pomohli zredukovať náklady na úvery.
Francúzsko vlani aj menej utrácalo. Výdavky centrálnej vlády v roku 2015 klesli o 1,5 %, čo jej pomohlo stlačiť deficit v rozpočte na 70,5 miliardy eur namiesto plánovaných 74,4 miliardy eur.
„Konečné čísla zatiaľ nepoznám, ale už dnes vám môžem povedať, že sme naše ciele nielen splnili, ale dokonca prekročili,“ povedal minister financií Michel Sapin pre rozhlasovú stanicu Europe 1.
Francúzsky štatistický úrad Insee zverejní konečné výsledky za minulý rok 25. marca.
Francúzsko spôsobilo v roku 2014 zdesenie v Bruseli, keď oznámilo, že v roku 2015 nezredukuje schodok v rozpočte na povolené 3 % HDP pre prudké spomalenie rastu ekonomiky a nízku infláciu.
Sapin dnes potvrdil záväzok vlády v Paríži, ktorá chce v tomto roku znížiť rozpočtový deficit na 3,3 % HDP, aj keď viaceré medzinárodné inštitúcie zhoršili odhad hospodárskeho rastu Francúzska.

Súvisiace články

Aktuálne správy