Brusel schválil dohodu Grécka s plynovodom TAP

Transjadranský plynovod (TAP) je súčasťou takzvaného južného koridoru spájajúceho azerbajdžanské ložiská plynu Šach Deniz II s Talianskom. Súčasťou dohody medzi Gréckom a TAP je udelenie špecifického daňového režimu.

Regulačný úrad Európskej únie schválil dohodu medzi Gréckom a Transjadranským plynovodom (TAP), ktorý bude dopravovať plyn z Azerbajdžanu do Európy. Brusel vo štvrtok konštatoval, že projekt je v súlade s pravidlami EÚ o štátnej pomoci. TAP bude dlhý 870 kilometrov, pričom ide o súčasť takzvaného južného koridoru spájajúceho azerbajdžanské ložiská plynu Šach Deniz II s Talianskom cez Gruzínsko, Turecko, Grécko, Albánsko a Jadranské more. Ide o najväčší projekt na prepravu nových dodávok plynu európskym zákazníkom.

„Transjadranský plynovod prinesie nový plyn do EÚ a zvýši bezpečnosť dodávok energií pre juhovýchodnú Európu,“ uviedla vo vyhlásení eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová. „Investičné stimuly, ktoré ponúkla grécka vláda, sú obmedzené na to, čo je nevyhnutné, aby sa projekt zrealizoval a sú v súlade s pravidlami o štátnej pomoci,“ dodala eurokomisárka. Súčasťou dohody medzi Gréckom a TAP je udelenie špecifického daňového režimu na 25 rokov.

Majiteľmi Transjadranského plynovodu sú britská spoločnosť BP, azerbajdžanská štátna energetická firma SOCAR, talianska firma Snam, belgická spoločnosť Fluxys, taliansky Enagas a švajčiarska firma Axpo. Prieskum ložísk Šach Deniz II a financovanie projektov v rámci koridoru prepravy plynu pokračujú v súlade s plánmi, uviedla firma SOCAR vo vyhlásení, ktoré vo štvrtok zverejnila jej nemecká kancelária.

Súvisiace články

Aktuálne správy