EÚ odobrila dohodu medzi Gréckom a spoločnosťou budujúcou plynovod TAP

Európska komisia (EK) dnes oznámila, že podľa jej zistení dohoda medzi gréckou vládou a Transjadranským plynovodom (TAP) je v súlade s pravidlami EÚ o štátnej pomoci. Ide o energetický projekt, ktorý má zlepšiť bezpečnosť a rôznorodosť dodávok energie v EÚ bez toho, aby došlo k narušeniu hospodárskej súťaže v rámci jednotného trhu.
Eurokomisárka zodpovedná za politiku hospodárskej súťaže Margrethe Vestagerová uviedla, že rozhodnutie exekutívy EÚ otvára cestu pre multimiliardový projekt v Grécku.
„Transjadranský plynovod prinesie nový plyn do EÚ a zvýši bezpečnosť dodávok energie pre juhovýchodnú Európu. Investičné stimuly ponúkané gréckou vládou sú obmedzené na to, čo je nevyhnutné, aby sa projekt nedostal do rozporu s pravidlami pre štátnu pomoc,“ spresnila Vestagerová.
Podpredseda EK pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič dodal, že dnešné schválenie dohody o TAP je dôležitým krokom k dokončeniu južného plynového koridoru. Podľa jeho slov rámcová stratégia Energetickej únie z februára 2015 určila projekt TAP ako kľúčový príspevok pre energetickú bezpečnosť EÚ.
Plynovod TAP je európskou súčasťou plynovodnej sústavy Južný koridor, ktorá má do Európy doručiť plyn z Kaspického mora a blízkovýchodnej oblasti. S počiatočnou kapacitou 10 miliárd kubických metrov plynu ročne, má Južný koridor prepravovať plyn z náleziska Šach Deniz II v Azerbajdžane na trhy EÚ od roku 2020.
Samotný TAP bude smerovať od gréckych hraníc, cez Albánsko do Talianska, po dne Jadranského mora. Staviteľom a prevádzkovateľom tohto plynovodu je spoločnosť Trans Adriatic Pipeline AG, čo je spoločný podnik viacerých energetických spoločností.
Spoločnosť do plynovodu TAP investuje 5,6 miliardy eur počas piatich rokov, z toho 2,3 miliardy eur priamo v Grécku.
Grécke orgány a spoločnosť TAP uzavreli dohodu, ktorá prevádzkovateľovi poskytne špecifický daňový režim na obdobie 25 rokov od začatia komerčnej prevádzky plynovodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy