Nemecký protimonopolný úrad prešetruje firmu Facebook

Nemecký protimonopolný úrad vyšetruje spoločnosť Facebook v súvislosti s podozreniami zo zneužitia postavenia, ktoré sa týkajú porušenia zákonov o ochrane údajov. Je to prvá formálna žaloba voči sociálnej sieti týkajúca sa porušenia legislatívy o ochrane pravidiel hospodárskej súťaže.

Spoločnosť Facebook je podľa protimonopolného úradu podozrivá z toho, že používanie dát v rámci podmienok používania služieb spoločnosti Facebook by mohlo znamenať zneužitie možného dominantného postavenia firmy na trhu sociálnych sietí. Služby spoločnosti Facebook využíva 1,6 mld. aktívnych užívateľov. Jej príjmy plynú z reklamy, ktorá je založená na údajoch, ktoré získava zo sociálnych väzieb, názorov a aktivity svojich klientov. „Pre internetové služby financované reklamou, napríklad pre spoločnosť Facebook, sú údaje o používateľoch mimoriadne dôležité,“ povedal šéf nemeckého protimonopolného úradu Andreas Mundt.

Úrad prešetruje, či firma Facebook zneužila svoju trhovú silu tým, že neinformovala adekvátne užívateľov o rozsahu zbierania údajov. „Veríme, že naše podnikanie je v súlade so zákonom a tešíme sa na spoluprácu s nemeckým protimonopolným úradom,“ uviedla spoločnosť Facebook.

Súvisiace články

Aktuálne správy