Firmy môžu do konca marca poukázať 2 % alebo 1 % z daní

Firmy môžu do konca marca rozhodnúť o tom, či poukážu 2 % alebo 1 % zo svojich daní. Vlani poukázalo časť zo svojej dane pre potreby neziskového sektora približne 23 tisíc právnických osôb. Firmy mohli doposiaľ venovať tretiemu sektoru 1,5 % alebo 2 % zo zaplatených daní, pričom 2 % mohli poukázať iba v prípade, že darovali aj zo svojho zisku prostriedky vo výške aspoň 0,5 % svojej daňovej povinnosti. Túto možnosť dorovnania dvoch percent vlastným darom pravidelne využíva približne 8 %, resp. okolo 1 800 firiem s pozitívnou daňovou povinnosťou.

Ako povedal Fedor Blaščák z Asociácie firemných nadácií a nadačných fondov, z údajov Štatistického úradu SR vyplýva, že objem darov od firiem pre tretí sektor mnohonásobne prevyšuje výnos darov, ktorý deklaruje tých približne 1 800 firiem využívajúcich dvojpercentnú možnosť asignácie. ”Podiel a aj počet firiem, ktoré by mohli asignovať dvojnásobnú sumu zo svojich daní, by mal byť vyšší. Z toho možno usudzovať, že mnohé firmy o tejto možnosti buď vôbec nevedia, alebo si nespájajú vlastné dary s administráciou daňového priznania,” povedal Blaščák.

Z nového modelu asignácie dane z príjmu platného od januára tohto roka vyplýva, že pokiaľ firma za uplynulé obdobie nepreukáže dar z vlastných zdrojov, môže asignovať pre tretí sektor namiesto 2 % už iba 1 % svojej dane. Výška finančného daru je pritom stanovená na minimálne 0,5 % daňovej povinnosti firmy za rok 2015. Právnické osoby majú možnosť poukázať svoj dar na verejnoprospešný účel za zdaňovacie obdobie roku 2015 do 31. marca 2016.

Súvisiace články

Aktuálne správy