Bývalý šéf FEDu Greenspan: Záporné úrokové sadzby deformujú správanie sa investorov

, bloomberg Foto: SITA/AP

Bývalý predseda Federálneho rezervného systému Alan Greenspan sa vyjadril, že záporné úrokové sadzby, pokiaľ budú zavedené dlhodobejšie, nakoniec zlikvidujú úspory a narušia investície.

"Nepovedal by som, že je to nebezpečné, ale zjavne to nie je nič produktívne," povedal pre Bloomberg Greenspan, ktorý v 2006 –om opustil kormidlo Fedu po takmer dvadsiatich rokoch."Veľký spor o príliš nízke úrokové sadzby počas veľmi dlhého obdobia. To je kombinácia, ktorá podkopáva charakter investícií, reálnych investícií."

Centrálne banky v eurozóne, Švajčiarsko, Švédsko, Dánsko aj Japonsko už tlačia niektoré kľúčové úrokové sadzby do negatívneho pásma v posledných rokoch. Snahou je stimulovať rast a infláciu. Politici v Spojených štátoch zdvihli svoju referenčnú sadzbu v decembri po tom, čo sa pohybovala okolo nuly počas siedmich rokov.

Greenspan, ktorý sa 6. marca dožije 90. rokov, povedal, že nie je optimistom pokiaľ ide o rast v USA alebo globálny rast, a to predovšetkým preto, že firemné investície sú tak nízke, čo nedovoľuje podnikom byť viac produktívnymi. "Je to problém v podstate preto, že produktivita je na mŕtvom bode. Reálne kapitálové investície sú hlboko pod priemerom. Prečo? Nečudujme sa, veď podnikatelia sú veľmi neistí ohľadom budúcnosti."

Greenspan, ktorý dnes stojí na čele vlastnej firmy Greenspan Associates LLC vo Washingtone, obvinil nadmernú reguláciu z obmedzenia poskytovania úverov a vládne programy z toho, že znemožňujú investície, pričom sa odvolávajú na všeobecnú pomoc cez programy sociálneho zabezpečenia pre osoby so zdravotným postihnutím, dôchodcov a chudobných. "Nechápem, ako sme v podstate takto dokázali znížili nároky, čo znamená, že nás čaká nejaká forma politickej krízy. A to je presne to  čo sa práve teraz deje," povedal. "Kde to skončí, neviem."

Greenspan povedal, že očakáva, že ceny ropy sa stabilizujú, keď nižšie marže odstavia tažiarov od vytvárania nových vrtov.

Súvisiace články

Aktuálne správy