Warren Buffett: Tento rok nakupujem akcie ešte agresívnejšie

, CNBC Foto: SITA/AP

V rozhovore pre americkú finančnú televíziu CNBC legendárny investor tvrdil, že za posledný pol rok sa toho na amerických trhoch veľa nezmenilo.

"Keď akcie zlacňujú, je to dobrá správa, rovnako ako keď klesá cena hamburgerov," vyhlásil v rozhovore miliardár a šéf konglomerátu Berkshire Hathaway.  Dodal, že je síce ťažké odhadnúť, ako sa budú v krátkodobom horizonte vyvíjať ceny akcií, avšak nie je ťažké odhadnúť, že americkú ekonomiku čaká priaznivý vývoj.

Veštec z Omahy taktiež povedal, že od konca minulého roka Berkshire Hathaway nakúpila ďalšie akcie, a poznamenal, že pri poklese cien akcií spoločnosť nakupuje oveľa agresívnejšie.

Vo veľkom rozhovore legendárny investor zopakoval svoju známu matru, že je „šialené“ časovať vstup na trhy pri investovaní, keď sa ho pýtali na názor ohľadne turbulencii na trhoch od začiatku roka. „V 10, 20 alebo 30-ročnom časovom horizonte si myslím, že akciové trhy budú vyššie ako dnes.“ Zároveň povedal, že takmer vždy, každý mesiac nakupuje akcie. „Je ťažké si spomenúť na mesiace, kedy sme nekupovali akcie,“ podotkol šéf Bershire Hathaway. „Skvelou investičnou stratégiou je konzistentne nakupovať akcie počas celého života a neobávať sa toho, keď niektorý mesiac alebo rok klesajú. To je to, čo napíšem svojej žene do závetu, aby robila.“

K téme nízkych svetových cien ropy uviedol, že zatiaľ čo kapitálové hodnoty kvôli prepadu cien čierneho zlata miznú okamžite, pozitívny vplyv na spotrebiteľov sa prejavuje s oneskorením. Celkovo sú ale podľa neho nízke ceny ropy pre USA priaznivé. "Amerika nikdy nebola väčšia. V budúcnosti síce bude ešte väčšia, doteraz ale nebola ekonomicky nikdy tak veľká, ako je teraz," uviedol Buffett. Upozornil však, že sa Spojeným štátom bude dariť len vtedy, ak budú mať tých najlepších manažérov.

Legendárny investor sa dotkol aj témy záporných úrokových sadzieb. "Prečo by ste vôbec chceli mať splatené pohľadávky, keď viete, že sa na ne budú vzťahovať záporné sadzby?" položil si otázku Buffett s tým, že keby Berkshire Hathaway peniaze, ktoré má v európskom poisťovacom sektore, zašila do veľkého matraca, bola by na tom lepšie, pretože by sa tým na tieto peniaze záporné sadzby nevzťahovali. "Úplne všetko sa tým deformuje," doplnil.

Súvisiace články

Aktuálne správy