Čínsky spracovateľský priemysel pokračuje v poklese

Index nákupných manažérov (PMI) v spracovateľskom priemysle podľa údajov agentúry Markit vo februári oslabil na 49 bodov z januárových 49,4 bodu.

Aktivita v čínskom spracovateľskom priemysle vo februári klesla na 4-ročné minimum a čínski predstavitelia čelia čoraz väčšiemu tlaku, aby v spomaľujúcej sa ekonomike zaviedli dodatočné stimuly. Index nákupných manažérov (PMI) v odvetví podľa údajov, ktoré zverejnila v utorok agentúra Markit, oslabil na 49 bodov z januárových 49,4 bodu. Bol to najhorší výsledok od novembra 2011 a pod hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu, sa nachádzal už siedmy mesiac v rade. Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters očakávali miernejší pokles, a to na úroveň 49,3 bodu.

„Výsledok PMI je slabší, než sa očakávalo. Zdá sa, že nedávne opatrenia mali na zvrátenie poklesu v spracovateľskom priemysle len obmedzený vplyv,“ uviedol ekonóm Commerzbank Zhou Hao. Spracovateľský sektor čelí tlaku pre slabý dopyt na domácom, ako aj na zahraničnom trhu a pre nadbytočné kapacity v kľúčových odvetviach, vrátane energetiky a oceliarstva. Tieto výzvy znižujú účinnosť krokov centrálnej banky zameraných na podporenie ekonomiky. Navyše pokles celkových nových objednávok a objednávok na export naznačuje, že priemyselná produkcia bude v najbližších mesiacoch stagnovať.

Keď sa v predchádzajúcom mesiaci spomalil rast čínskeho sektora služieb analytici naznačili isté obavy, keďže služby boli počas uplynulého roka kľúčovým zdrojom hospodárskeho rastu. Príslušný index PMI vo februári opäť klesol, a to na 52,7 bodu z januárových 53,5 bodu. Udržal sa nad hranicou 50 bodov, ale výsledok bol najhorší od roku 2008.

Čínska ekonomika vlani posilnila o 6,9 %, čo bola najslabšia miera rastu za 25 rokov. Ekonómovia predpokladajú, že tempo rastu sa ešte viac spomalí a v tomto roku ekonomika posilní o približne 6,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy