Inflačné očakávania v Británii vo februári posilnili

Obyvatelia krajiny očakávajú, že v najbližšom roku bude inflácia vo výške 1,5 %, pričom v januári odhadovali, že bude na úrovni 1,2 %.

Inflačné očakávania vo Veľkej Británii na najbližší rok vo februári stúpli na najvyššiu úroveň za päť mesiacov. Briti očakávajú, že v najbližšom roku bude inflácia vo výške 1,5 %, pričom v januári odhadovali, že bude na úrovni 1,2 %. Vyplýva to z pravidelného mesačného prieskumu sociologickej spoločnosti YouGov, ktorého výsledky zverejnili v pondelok. Inflačné očakávania na obdobie najbližších piatich až desiatich rokov tiež stúpli, a to na 2,9 %, čiže najvyššie od októbra 2014. V januári obyvatelia Británie odhadovali, že inflácia v tomto časovom horizonte bude 2,7 %.

Hlavný ekonóm banky Citi Michael Saunders uviedol, že inflačné očakávania stále zostávajú na nízkej úrovni. „Avšak vzhľadom na to, že miera nezamestnanosti je v blízkosti úrovne 5 % a počet voľných pracovných miest na rekordnom maxime, centrálna banka je pravdepodobne vysoko citlivá na objavenie sa jasných dôkazov posilnenia inflačných očakávaní,“ dodal Saunders.

Súvisiace články

Aktuálne správy