Warren Buffett sa neobáva: Americká ekonomika je zlatá hus, ktorá bude znášať ešte väčšie zlatá vajcia

, MarketWatch, Yahoo, Berkshire Hathaway,IW Foto: SITA/AP

Obavy ohľadom rastu a budúcnosti americkej ekonomiky sú zbytočné. V tohtoročnom liste akcionárom investičného konglomerátu Berkshire Hathaway zverejnenom pri príležitosti ich výročného stretnutia to napísal výkonný riaditeľ a predseda predstavenstva spoločnosti Warren Buffett.

"V posledných 240 rokoch sa nevyplácalo vsádzať proti Amerike a ani teraz tomu nie je inak. Amerika je zlatá hus obchodu a inovácií, ktorá bude znášať ďalšie a ešte väčšie zlaté vajcia. Americkým deťom sa bude žiť výrazne lepšie ako ich rodičom," napísal známy investor prezývaný Veštec z Omahy s tým, že aj rast ekonomiky USA o "samotné“ 2 % ročne dokáže pri súčasnom demografickom vývoji počas 25 rokov, čo zodpovedá približne jednej generácii, zabezpečiť reálny rast amerického HDP na obyvateľa o 34,4 % alebo 19 000 dolárov. "Dnešní politici rozhodne nemusia roniť slzy za deti zajtrajška," uviedol ďalej Buffett v liste a dodal, že súčasná americká generácia je najšťastnejšou v histórii.

Berkshire Hathaway zároveň zverejnila hospodárske výsledky za celý rok 2015. Prevádzkový zisk firmy vlani dosiahol 17,36 miliardy USD a čistý zisk 24,08 miliardy USD. V roku 2014 Berkshire hospodárila s prevádzkovým ziskom 16,55 miliardy USD a čistým ziskom 19,87 miliardy USD. Prevádzkový zisk tak stúpol medziročne o 5 % a čistý zisk vyskočil o 22 %.

V prepočte na jednu akciu predstavoval prevádzkový zisk firmy vo štvrtom štvrťroku 2015 2843 USD, analytici čakali v priemere 2814 USD. Účtovná hodnota Berkshire Hathaway prepočítaná nie jednu akciu sa vlani medziročne zvýšila na 155 501 USD zo 146 186 USD (+6,37 %), zatiaľ čo trhová cena akcií firmy sa vlani znížila o 12,5 %.

Hotovostné pozície Berkshire ku koncu minulého roka predstavovali 71,73 miliardy USD. Minulý mesiac ale firma časť peňazí použila na financovanie akvizície výrobcu priemyselných súčiastok Precision Castparts. Celková hodnota transakcie vrátane dlhu dosiahla 37,2 miliardy USD, čo z nej robí najväčšiu Buffettova akvizíciu.

Skupina Berkshire Hathaway ovláda viac ako 80 dcérskych firiem, ktoré podnikajú v rôznych odvetviach. Vlastné takisto významné podiely v rade známych firiem, ako sú Coca-Cola, IBM či American Express. Osemdesiatpäťročný Buffett riadi Berkshire Hathaway od roku 1965 a je jej najväčším akcionárom.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy