Hodnota uzavretých obchodov na aerosalóne v Singapure klesla o 60 %

Tohtoročný aerosalón v Singapure zaznamenal prudký pokles hodnoty uzatvorených obchodov. Zatiaľ čo v roku 2014 boli na aerosalóne v Singapure uzatvorené obchody v hodnote 32 miliárd USD (28,84 miliardy eur), v tomto roku bola hodnota zhruba o 60 % nižšia. Informoval o tom server BBC.
Celkovo sa na aerosalóne, ktorý sa koná každé dva roky, uzatvorilo počas troch dní 11 dohôd v hodnote 12,7 miliardy USD. Podľa organizátorov však dôvodom nie je nižší záujem, ale fakt, že mnohé dohody sa uzatvárajú súkromne. Tento trend sa v dôsledku „meniaceho sa charakteru obchodných dohôd“ postupne zvyšuje.
„Konkurencia v tomto priemysle rastie a v dôsledku toho sa uzatvára čoraz viac obchodov bez zverejnenia hodnoty,“ uviedla spoločnosť Experia Events, ktorá aerosalón organizovala. Až pri 40 dohodách nebola hodnota kontraktov zverejnená.
Najväčšiu objednávku s oznámením hodnoty kontraktu zadali Philippine Airlines. Aerolínie si objednali 12 airbusov A350 v hodnote 3,7 miliardy USD. Nasledovala objednávka čínskej Okay Airways na dodávku boeingov B737 v hodnote 1,3 miliardy USD.
Ako uviedol Rajiv Biswas, ekonóm spoločnosti IHS Global Insight pre ázijsko-tichomorské trhy, za nižšou hodnotou uzatvorených kontraktov je aj fakt, že viaceré ázijské letecké spoločnosti uzatvorili v rokoch 2011 až 2014 veľké objednávky, ktoré budú musieť v nasledujúcich štyroch rokoch prijať. Celkovo je však nálada v leteckej doprave dobrá a rastie aj počet cestujúcich.
Biswas očakáva, že zisk leteckého priemyslu by mal vďaka prudkému poklesu cien ropy a výraznému rastu počtu cestujúcich v ázijsko-tichomorskom regióne každý rok vzrásť približne o 9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy