Pri súčasných cenách ropy Rusko splní inflačný cieľ v roku 2017

Základný scenár počíta s tým, že pri cenách 30 až 35 USD za barel Rusko dosiahne inflačný cieľ vo výške štyroch percent v roku 2017

Ruská centrálna banka predpokladá, že dosiahne inflačný cieľ vo výške štyroch percent do roku 2017 v prípade, že ceny ropy zostanú v blízkosti súčasnej úrovne. Uviedla to šéfka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullinová. Jej stanovisko naznačuje, že ruská centrálna banka je v súvislosti s inflačnými trendmi optimistická.

„Ak hovoríme o základnom scenári, s cenou od 30 do 35 USD za barel ropy, predpokladáme, že inflačný cieľ vo výške štyroch percent v roku 2017 môžeme dosiahnuť bez zvyšovania úrokových sadzieb,“ povedala guvernérka.

V rámci alternatívneho rizikového scenára banka počíta s poklesom ceny ropy na 25 USD za barel. V takom prípade by banka možno musela pristúpiť k zvýšeniu úrokových sadzieb. „V rámci rizikového scenára bude nevyhnutné pozrieť sa na to, čo sa deje s inflačnými rizikami… Ak inflačné riziká stúpnu, sme pripravení zvyšovať kľúčovú sadzbu,“ uviedla Nabiullinová.

Od júla ruská centrálna banka udržuje hlavnú úrokovú sadzbu na úrovni 11 %. V januári tohto roka bola medziročná  inflácia  v Rusku vo výške 9,8 %. 

(1 EUR = 1,1096  USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy