Zisk svetového výrobcu agrotechniky Deere klesol v 1. kvartáli o vyše tretinu

Americký výrobca poľnohospodárskych a stavebných strojov Deere oznámil za 1. kvartál súčasného finančného roka pokles zisku o viac než tretinu, pod čo sa podpísalo zníženie dopytu po jeho produktoch. Napriek tomu ale firma prekonala odhady ekonómov. Informovali o tom agentúra AP a portál RTTNews.
Najväčší výrobca poľnohospodárskych strojov na svete uviedol, že zisk za 1. štvrťrok finančného roka 2015/2016, ktorý sa skončil 31. januára, dosiahol 254,4 milióna USD (229,52 milióna eur). To na akciu predstavuje 80 centov. V rovnakom období predchádzajúceho finančného roka spoločnosť zaznamenala čistý zisk 386,8 milióna USD (1,12 USD/akcia). Medziročne to znamená pokles o vyše 34 %.
Dôvodom bol pokles predaja poľnohospodárskych strojov, keďže dopyt farmárov po novej technike sa v období klesajúcich cien komodít znižuje. Firmu rovnako ovplyvnil aj pokles cien ropy, ktorý zasiahol do predaja jej stavebnej techniky. Napriek tomu ale Deere prekonal odhady analytikov, ktorí počítali so ziskom na akciu na úrovni 70 centov.
K lepším než očakávaným výsledkom čiastočne prispelo znižovanie nákladov. V 1. kvartáli 2015/2016 klesli celkové náklady a výdavky firmy na 5,17 miliardy USD z 5,82 miliardy USD.
Tržby za 1. štvrťrok dosiahli 5,53 miliardy USD, čo medziročne predstavuje pokles o 13 %. Tržby z predaja poľnohospodárskych a cestných strojov klesli o 12 % a tržby v divízii stavebnej a lesníckej techniky o 23 %. Aj v tomto prípade ale spoločnosť prekonala odhady analytikov. Tí očakávali, že tržby klesnú až na 4,79 miliardy USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy