Moskva zvažuje predaj majoritného balíka vo firme Bašnefť

Predaj kontrolného balíka v stredne veľkej štátnej ropnej firme označil námestník ministra energetiky Alexej Texler za najlepší možný spôsob privatizácie.

Najlepším spôsobom privatizácie ruskej štátnej ropnej spoločnosti Bašnefť je predaj kontrolného balíka akcií. Vyhlásil to v piatok námestník ministra energetiky Alexej Texler. Zdroj agentúry Reuters deň predtým uviedol, že štát by mohol v stredne veľkej ropnej firme Bašnefť predať 50 až 75 % akcií, pokial nový majiteľ ponúkne výraznú prirážku nad súčasnú trhovú cenu. Názor, že v záujme štátu je dosiahnuť vyššiu než trhovú cenu, podporil aj Texler.

 

Ruský minister financií Anton Siluanov v závere minulého roka signalizoval, že Moskva plánuje urýchliť predaje štátnych aktív. Podľa jeho vyjadrení je cieľom Ruska získať v roku 2016 z privatizácie 1 bilión ruských rubľov (RUB). Na privatizáciu je pripravený najväčší ruský producent ropy Rosnefť, aj menšia firma Bašnefť, povedal v decembri Siluanov. Minister financií Alexej Uljukajev sa zase v decembri vyslovil v prospech predaja podielov v bankách Sberbank a VTB, ktoré spolu kontrolujú vyše 40 % aktív v ruskom bankovom sektore.

(1 EUR = 83,4772 RUB)

Súvisiace články

Aktuálne správy