Ceny ropy výrazne vzrástli, cena Brentu vyskočila nad 34,4 USD/barel

Ceny ropy dnes zaznamenali prudký rast, pričom cena Brentu vyskočila o 7 %, keď trhy zareagovali na postoj Iránu, ktorý sa súhlasne vyjadril k dohode troch členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a Ruska o zmrazení produkcie. Informovala o tom agentúra Reuters.
Po utorkovej (16.2.) schôdzke Ruska, Saudskej Arábie, Kataru a Venezuely, ktoré sa predbežne dohodli na zmrazení produkcie ropy na januárovej úrovni, sa dnes zišli ministri ropného priemyslu Kataru, Iraku a Venezuely so svojím iránskym náprotivkom. Iránsky minister Bidžan Namdar Zanganeh sa síce vyhol vyjadreniu, či Irán sám pristúpi k zmrazeniu produkcie, uviedol však, že „Teherán podporuje akékoľvek opatrenia na stabilizáciu trhov a cien vrátane zmrazenia produkcie“ a súhlasil s názorom Saudskej Arábie, že „navrhované zmrazenie ťažby by malo byť prvým krokom na stabilizáciu trhov“.
Napriek tomu, že iránsky minister neuviedol, že Teherán je ochotný k návrhu pristúpiť, ceny ropy reagovali výrazným rastom. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v apríli vzrástla do 19.25 h SEČ o 2,25 USD (7 %) na 34,43 USD (30,92 eura) za barel (159 litrov). Výrazne vzrástla aj cena americkej ľahkej ropy WTI s marcovým kontraktom, aj keď tempo rastu bolo oproti Brentu o niečo miernejšie. Cena WTI sa zvýšila o 1,65 USD (5,7 %) na 30,69 USD za barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy