Príbeh kontroverzného miliardára Sarbu: Domáce väzenie, obvinenia z daňových podvodov a prania špinavých peňazí

, iDnes Foto: TASR

Určite si ho ešte pamätáte, najmocnejšieho mediálneho magnáta v strednej Európe. Rumunský búrlivák Adrian Sarbu dnes čelí obvineniam z rozsiahlych daňových podvodov.

Nemal problém počas porady hodiť po niekom pero, či stoličku. O výstrelkoch temperamentného manažéra sa v rámci skupiny CME rozšírili neuveriteľné historky. Svojrázny Rumun vletel na mediálnu scénu nášho regiónu ako uragán, takmer sa mu podarilo potopiť najziskovejšiu a najúspešnejšiu televíziu v regióne, informuje iDnes. Mediálny guru, čo by šéf CME v roku 2013 jednotlivým staniciam naordinoval brutálnu cenovú politiku. Veril, že postavenie kľúčových staníc, najmä českej Novy, slovenskej  Markízy či rumunskej Pro TV, je natoľko silné, že trh výrazne vyššie ceny prijme. Bol to ale jeho osudný omyl. Mediálne agentúry a inzerenti na jeho hru nepristúpili a peniaze míňali inde. Kvôli tomu sa celej CME dramaticky prepadli príjmy a už tak dosť zadlženú skupinu musel začať zachraňovať americký mediálny konglomerát Time Warner, toho času už jej najväčší akcionár.

Nástup ľudí z Time Warner automaticky znamenal pád vlády Adriana Sarbu, ktorý ťažil najmä z blízkeho vzťahu k zakladateľovi a majiteľovi CME Ronaldovi Lauderovi. Postavenie vplyvného biznismena a dediča rodinného impéria však v CME uvädlo rovnako rýchlo, ako padala hodnota akcií skupiny na americkej burze. Nepomohlo nič, Sarbu na konci roka 2013 v CME skončil. Jeho koniec bol síce náhly a zrejme nie celkom v priateľskom duchu, ale Lauder a jeho spojenci mu na odchod ešte stačili zaistiť "zlatý padák" v podobe 5,4 milióna dolárov v hotovosti, ďalší viac než milión dolárov vo forme akcií, k tomu všetkému sa CME zaviazala investovať do jeho nového podnikania a získal tiež predkupné práva na aktíva skupiny v Rumunsku. Ak si to zhrnieme, Sarbuova výpoveď mohla vyjsť CME viac ako 6,65 milióna eur.

Sarbu sa najskôr v roku 2006 stal regionálnym riaditeľom so zodpovednosťou za aktivity skupiny v Česku, Rumunsku a na Slovensku, o rok už bol prevádzkovým šéfom celej CME. Skupina v tom čase riešila problémy s obchodnou politikou a nevydareným nástupom na ukrajinský trh, ktorý urýchlil odchod dlhoročného šéfa CME, bankára Michaela Garina. Za čističa bol vymenovaný práve Sarbu, ktorý od roku 2008 zastával v CME funkciu najvyššiu. "Som filmár, z ktorého urobili účtovníka," hovoril údajne Sarbu svojim podriadeným počas početných prednášok, ktoré sa týkali aj toho, ako správne snímať moderátora počas zábavnej šou. Kým jedni radi spomínajú na uvoľneného bohéma, ktorý chodieval v papučiach a rozhalenej havajskej košeli, iných naopak zamrazí, keď si v myšlienkach vybavia emočne vygradované porady.

Zo zverejnených dokumentov vyplýva, že od roku 2010 do roku 2013 si v CME zarobil na základnej mzde, najrôznejších bonusoch a akciách vyše 16 miliónov eur. Celkový majetok horkokrvného Rumuna nie je presne zmapovaný. V rebríčkoch prestížneho magazínu Forbes sa neobjavuje, na to je zrejme stále malou rybou, lebo aj slušná výplata v CME z neho dolárového miliardára iste neurobila. Ale rumunský magazín Capital ho v roku 2014 zaradil medzi 40 najbohatších Rumunov s odhadovaným majetkom vyše 100 miliónov dolárov.

Dnes má Sarbu úplne iné starosti. V Rumunsku aktuálne čelí obvineniu z daňových podvodov a prania špinavých peňazí. Ostrý trend rumunskej prokuratúry ostatne pocítili aj bývalí najvyšší politici vrátane expremiéra Adriana Nastase. Sarbu, majiteľ jedného z najväčších mediálnych domov v Rumunsku, čaká na súd v domácom väzení, celú kauzu od začiatku označuje za frašku na politickú objednávku. To isté ale tvrdí aj ďalší titan rumunského biznisu Dan Voiculescu. Aj on patrí k mediálnym magnátom, z hľadiska majetku, politického vplyvu aj mediálnych aktivít ide ešte o väčšiu rybu ako Sarbu. Voiculescu si od konca roka 2014 odpykáva desaťročný trest za údajnú korupciu počas privatizácie rumunských podnikov. Či ho za mreže bude nasledovať aj démonický Sarbu, svojho času najvplyvnejšia osoba československých médií, sa ešte len uvidí.

 


Adrian Sarbu
Vyštudovaný režisér, o rumunskej revolúcii natočil dokumentárny film. V ňom okrem iného zachytil popravu rumunského diktátora Nicolae Ceausescu. Neskôr prvý porevolučný minister kultúry v rumunskej vláde. Niekdajší prezident a generálny riaditeľ mediálnej skupiny Central European Media Enterprises Ltd (CME) je v súčasnosti majiteľom skupiny Mediafax Group do ktorej patrí Sarbuom už dávnejšie založená rumunská tlačová agentúra Mediafax, tá vydáva v Rumunsku rad novín a časopisov. V rebríčku najvplyvnejších mediálnych osobností sa podľa magazínu Forbes opakovane umiestňoval na prvom mieste. Dnes už šesťdesiatročný Sarbu sa v ostatnom čase venuje aj podnikaniu v gastronómii. Vlani investoval podľa rumunskej tlače asi štyri milióny eur v talianskej lyžiarskej oblasti pri Pragelato. . Okrem toho v Rumunsku ovláda tiež produkčné a filmové spoločnosti a tiež kiná.


 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy