Tržby v priemysle v decembri stúpli medziročne o 10,7 %

Tržby v priemysle sa v decembri zvýšili medziročne o 10,7 %. Dôvodom bol rast v priemyselnej výrobe o 11,6 %, v ťažbe a dobývaní o 10 %, v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 7,1 % a v dodávke vody, čistení a odvode odpadových vôd, odpadoch a v službách odstraňovania odpadov o 4,4 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Z odvetví priemyselnej výroby, ktoré sa najviac podieľali na celkovom raste tržieb, najvýznamnejšie zvýšenie zaznamenali najmä vo výrobe dopravných prostriedkov o 31,4 %. Tržby klesli vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 5,2 %, vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 0,6 % a vo výrobe textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 1,1 %.

V stavebníctve pokračoval dynamický rast, keď sa tržby tohto odvetvia v decembri medziročne zvýšili o 13,7 %. Tržby v doprave a skladovaní tretí mesiac po sebe medziročne klesali. Oproti decembru 2014 sa znížili o 2,9 %. Celkové tržby v informačných a komunikačných činnostiach sa zvýšili o 2,4 %. Vo vybraných trhových službách celkové tržby vzrástli o 8,3 %.

Celkové tržby v priemysle sa za celý minulý rok zvýšili o 8,6 %. Z toho najviac rástli tržby v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 11,5 % a klesli len vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 2,2 %. Vlaňajšie tržby stavebných subjektov sa zvýšili o 20,7 %. V doprave a skladovaní tržby medziročne vzrástli o 2,5 %. Celkové tržby v informačných a komunikačných činnostiach sa zvýšili o 6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy