Medziročná inflácia v Maďarsku bola v januári 0,9 %

Analytici očakávali, že medziročná januárová inflácia v krajine bude na úrovni 1,1 %.

Celková hladina spotrebiteľských cien v Maďarsku bola v januári oproti rovnakému mesiacu vlaňajška vyššie o 0,9 %. Približne rovnako sa ceny medziročne zvýšili aj v decembri. Rast cien potravín sa totiž spomalil a ceny pohonných látok oslabili. Medzimesačne sa ceny v krajine v januári znížili o 0,1 %. Informoval o tom vo štvrtok maďarský štatistický úrad KSH. Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters očakávali, že medziročná januárová inflácia bude na úrovni 1,1 %.

Medziročná jadrová inflácia v Maďarsku bola v januári vo výške 1,5 %. V decembri bola na úrovni 1,4 %. Borbála Mináryová z maďarského štatistického úradu uviedla, že ceny potravín v januári medzimesačne stúpli pomalšie ako v decembri, pričom jasne išlo o výsledok zníženia dane z pridanej hodnoty na bravčové mäso. Dodala pritom, že motorové palivá zlacneli o 4,2 %, čiže menej výrazne ako v januári minulého roka, kedy sa ich ceny znížili o 7,7 %.

Želaná inflácia v Maďarsku je podľa centrálnej banky krajiny vo výške 3 %. Na januárovom zasadaní banka rozhodla, že jej hlavná úroková sadzba zostane na rekordnom minime 1,35 %. V zázname zo zasadania, ktorý zverejnili v stredu, banka uviedla, že bude pozorne monitorovať, či jej predošlé uvoľnenia menovej politiky zaručujú dosiahnutie inflačného cieľa. „Ak to Rada pre menovú politiku bude považovať za nutné, zrealizuje sa ďalšie uvoľnenie menovej politiky,“ uvádza záznam zo zasadania.

Súvisiace články

Aktuálne správy