Ceny v eurozóne by mali v druhom polroku rásť, myslí si Nowotny

V eurozóne sa môže inflácia v prvom polroku dostať do negatívneho teritória, hrozba dlhodobej deflácie však bola odvrátená, vyhlásil člen rady guvernérov ECB Ewald Nowotny.

V eurozóne sa môže inflácia v prvom polroku dostať do negatívneho teritória, hrozbu dlhodobej deflácie však Európska centrálna banka (ECB) odvrátila a ceny budú v druhej polovici roka rásť. Vyhlásil to vo štvrtok člen rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Ewald Nowotny. „Myslím si, že je dôležité pozerať sa na strednodobé obdobie. V druhej polovici roka by sme už mohli vidieť jasný rast inflácie v dôsledku bázického efektu z predchádzajúceho roka,“ povedal Nowotny, ktorý je zároveň šéfom rakúskej centrálnej banky.

„Nehovoril by som o riziku deflácie ako takom. Mohlo by síce nastať v niektorých mesiacoch, ale to nie je deflácia. Myslím si, že to bolo úspešnou predchádzajúcou politikou ECB, že sme predišli deflačnému scenáru v Európe,“ dodal Nowotny.

Podľa rýchleho odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostat, ktorý zverejnil pred dvoma týždňami, sa v januári v eurozóne v porovnaní s rovnakým mesiacom vlaňajška ceny zvýšili o 0,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy