Švédsko stlačilo úrokové sadzby ďalej do záporných čísel

Základnú repo sadzbu švédska centrálna banka znížila o 15 bázických bodov na -0,50 %

Švédska centrálna banka vo štvrtok stlačila svoju základnú úrokovú sadzbu hlbšie do negatívneho teritória a oznámila, že v prostredí pretrvávajúcich nízkych cien je pripravená ďalej uvoľniť menovú politiku. Inflácia počas roka 2016 bude pravdepodobne nižšia, než predpokladala decembrová prognóza, uviedla banka vo vyhlásení. Základnú repo sadzbu znížila o 15 bázických bodov na -0,50 %.

Banková rada švédskej centrálnej banky minulý mesiac schválila svojmu guvernérovi právomoc okamžite intervenovať na devízových trhoch s cieľom oslabiť švédsku korunu a prispieť k zrýchleniu inflácie smerom k dvojpercentnému inflačnému cieľu.

Stagnácia až prepad cien v posledných troch rokoch prinútili švédsku centrálnu banku, aby pred obavami z prehriatia realitného trhu uprednostnila boj proti deflačnej hrozbe. Na predchádzajúcom rekordnom minime -0,35 % sa jej základná repo sadzba nachádza od júla 2015. Rast švédskej ekonomiky v treťom kvartáli prekonal odhady, čo viedlo aj k zvýšeniu inflačných očakávaní. V novembri však jadrová inflácia klesla a kurz koruny oproti hodnotám z polovice roka posilnil. K obavám, že inflácia zostane utlmená, prispievajú aj rekordne nízke ceny ropy.

Súvisiace články

Aktuálne správy