Chyták na neuveriteľný luxus: Nadýchajte sa vidieckeho vzduchu, predám vám ho vo fľaši

, quartz Foto: aether

Britský podnikateľ nedávno predstavil svoj najnovší, celkom neobvyklý luxusný tovar. Vzduch „odchytený“ na vidieku vyváža do extrémne znečistených čínskych miest, kde sa ľudia dusia.

Poviete si, že to musí byť riadna hlúposť, vzduch v zaváraninových pohároch, tak nemôže byť postavený seriózny podnikateľský plán. Opak je ale pravdou. Od uvedenia pred niekoľkými týždňami, Aethaer predal okolo 180 pohárov naplnených vzduchom z britského západu. Kus za 80 libier, zákazníci pochádzajú z Ázie. Na Čínsky Nový rok pripadala špeciálna ponuka: 15 fliaš za smiešnych 888 libier.

"Premýšľajte o nás ako ekvivalente pre Louis Vuitton alebo Gucci," vysvetľuje zakladateľ Leo De Watts. Aethaer je podobný ako Gucci, keď predáva prázdne poháre a vyhlasuje, že obsahujú luxusný tovaru. V skutočnosti je to ale ďalší hráč na trhu s čistým vzduchom, na ktorý v roku 2014 vstúpila aj spoločnosť Vitality Air, kanadská firma predávajúca stlačený vzduch nasatý v kanadských Skalnatých horách. Za 7,7, litra pýta až 32 dolárov.

Vitality Air začínal ako žartovný darčekový predmet. De Watts predtým pracoval ako pilot pre aerolinky Cathay Pacifik a pre spoločnosť na usporadúvanie propagačných podujatí. Ani jedna zo spoločností teda nemá priamu väzbu na ochranu životného prostredia. "Neexistuje žiadny zdravotný prínos z vdýchnutia "čistého vzduchu" z fľaše, “ vyhlásil John R. Balmes, profesor medicíny na University of California, profesora environmentálneho zdravia na University of California, Berkeley. "Existuje ale mnoho dôvodov, prečo to nemá žiaden zmysel," povedala Suzanne Paulsonová, riaditeľka Centra pre čistý vzduch na University of California, v Los Angeles. Paulson načrtol niektoré z nich. Každá jednotka Aethaer obsahuje 588 ml vzduchu, čo je zanedbateľné množstvo v porovnaní so siedmimi až ôsmimi litrami, čo v priemere vdýchne dospelá osoba počas jednej minúty. Poháre, v ktorých sa vzduch predáva, sú totožné s druhom používaným na uskladnenie džemov, nie je vzduchotesný. A aj keby tento pohár vzduchotesný bol, jeho obsah by sa okamžite po otvorení zmiešal s okolitým vzduchom. "Ak chcete urobiť niečo pre ľudí dýchajúcich znečistený vzduch, aspoň fľaše natlakujte," povedal Paulson, než sa opätovne rozosmial.

Znečistenie sa vzduchom prenáša tisíce kilometrov, vietor ho prenesie aj na Skalnaté hory alebo iných zaručených destinácií bez mestských škodlivín. Ak sa zaujímate o čistotu ovzdušia, lepšou cestou je filtrácia vzduchu v rámci domu, či bytu. Podľa odborníkov je míňanie za poháre naplnené vzduchom úplne zbytočné.

Súvisiace články

Aktuálne správy