Kolaps globálnych mien: Kto sú víťazi a kto porazení

, CNN Foto: SITA;thinkstock

Ruský rubeľ a mexické peso nedávno spadli na svoje historické minimá voči americkému doláru. Meny Kolumbie, Argentíny a Brazílie stratili za posledných 12 mesiacoch 28 % a viac. Turecko a Južná Afrika tiež zaznamenali pokles o viac ako dvojciferné číslo.

Slabá mena sa často považuje za známku spomalenia hospodárskeho rastu. Čína vykázala vlani najhorší rast za štvrťstoročie a Brazília je vo svojej najdlhšej recesii od roku 1930. Tieto obrovské menové posuny bale zároveň vytvárajú nové príležitosti a výzvy.

Keď padá mena, vývozu danej krajiny je razom lacnejší a atraktívnejší pre zahraničných kupcov. V rovnakom čase je ale dovoz drahší, čo môže byť lákavé pre miestne obyvateľstvo, aby nakupovali domáce výrobky. Niektoré krajiny a firmy z toho majú prospech, iné strácajú.

Ak sa na to pozrieme z hľadiska turistického, medzinárodný cestovný ruch z krajín so silnejšou menou rastie, zatiaľ čo z krajín, ktoré znehodnocujú vlastnú menu, klesá. Preto ak dnes dostávate plat v amerických dolároch, je pre vás dovolenka mimo USA stále lacná. Americkí cestujúci si za cieľovú destináciu vyberajú krajiny so slabou menou, v Brazílii, Južnej Afrike, Indonézii dostanú stále viac za svoje doláre. Podľa vládnych štatistík vlani v novembri vycestovalo za hranice viac ako 66 miliónov Američanov, je  to takmer 8 % nárast oproti predchádzajúcemu roku. Silný dolár je dobrou správou aj pre obchody, ako je Walmart a Target, módnych maloobchodníkov, ako je Gap a predajcov hračiek ako je "R" Us. Všetci masívne dovážajú do USA, čo je teraz oveľa lacnejšie. Samozrejme, že Walmart má mnoho medzinárodných obchodov. To znamená, že tržby zo zámorských lokalít bude maž nižšiu hodnotu v prepočte na americké doláre. Ale celkovo zo silného dolára získa viac než stratí.

Inak sú na tom americké nadnárodné spoločnosti a výrobcovia. Tržby mimo USA tvoria väčšinu príjmov pre známe americké kolosy ako je Apple, IBM a Nike. Silný dolár robí tenisky, počítače a iPhony drahšími pre zahraničných zákazníkov. Apple odhaduje, že jeho predaj v aktuálnom štvrťroku klesne prvýkrát za posledných 13 rokov. V posledných týždňoch čelí protivetru silného dolára aj Johnson & Johnson, Tiffany a Ralph Lauren.  Dolár robí vrásky na čele americkým továrnikom. Americká výroba spomalila v posledných mesiacoch, čo vedie k znižovaniu počtu pracovných miest.


Krajiny, ktoré majú prospech z padajúcich mien majú niekoľko kľúčových charakteristík:

1. Sú schopné vyvážať celé spektrum priemyselných výrobkov, na rozdiel od tých čo sa špecializujú prevažne na komodity, ako je ropa.
2. Nemajú vysoké množstvo zahraničného dlhu alebo rastúcu infláciu.
3. Nie sú politicky nestabilné.


Dobrým príkladom je Mexiko, ktorého peso naráža na historické dno. Jedno peso má hodnotu asi jedného nikláku (5 centov). "Myslíme si, že Mexiko je pravdepodobne jednou z krajín, ktorá dokáže najlepšie ťažiť z devalvácie," hovorí Edward Glossop, ekonóm pre rozvíjajúce sa trhy v Capital Economics. Mexiko má silný výrobný sektor v porovnaní s mnohými rozvojovými krajinami. Výrobcovia naceňujú svoje produkty v miestnej mene, takže ak peso oslabuje, mexické výrobky vyzerajú pre zahraničných kupcov oveľa atraktívnejšie. Ostatné krajiny, ktoré v zásade patria do tejto kategórie sú Taiwan, Južná Kórea a Vietnam.

Ak ale vaša mena padá a vy máte vysoký zahraničný dlh, máte veľké problémy. Pozrite sa na Turecko. Jeho výrobný sektor je značný v porovnaní s ostatnými rozvojovými krajinami, ale má veľký zahraničný dlh. Toto zaťaženie Turecka sa rovná takmer polovici jeho ekonomickej veľkosti, v porovnaní s Mexikom kde je to 22 %, ako to vyplýva z údajov audítorskej PwC. Ak bude v  prípade Turecka mena naďalej klesať, všetok ten zahraničný dlh bude ťažšie splácať a hrozí default. Rusko je na tom podobne, tiež má príliš veľa zahraničného dlhu.

Pre mnohých z týchto krajín pomáha znehodnocovanie vlastnej meny zvýšiť vývoz. Ale najskôr si musí každý pozametať pred svojim vlastným prahom a naštartovať rast ekonomiky. Od Brazílie cez Turecko až po Mexiko nájdeme výhody aj nevýhody. Avšak pokračujúci kolaps mien začína postupne oddeľovať niektorých víťazov od porazených.

Súvisiace články

Aktuálne správy