Ruská banka Intercommerz stratila licenciu

Spoločnosť Intercommerz je podľa aktív 67. najväčšou ruskou bankou a 34. najväčšou z pohľadu retailových vkladov. Podľa rozhodnutia centrálnej banky zlyhala pri plnení požiadaviek kapitálovej primeranosti a riadenia rizík.

Ruská centrálna banka v pondelok odobrala licenciu komerčnej banke Intercommerz. Podľa vyhlásenia centrálnej banky stredne veľký úverový ústav nesplnil požiadavky kapitálovej primeranosti a nedokázal primerane vyhodnotiť riziká.

 

V rámci programu ozdravenia bankového sektora ruská centrálna banka zatvára komerčné banky na takmer dennej báze. Vo väčšine prípadov sa zameriava na menšie spoločnosti, v januári však odobrala licenciu banke Vnešprombank, ktorá spravovala aktíva v objeme zhruba 70 mld. RUB a patrila do prvej päťdesiatky ruských bánk. Spoločnosť Intercommerz je podľa aktív 67. najväčšou ruskou bankou a 34. najväčšou z pohľadu retailových vkladov. Kópiu vyhlásenia centrálnej banky zverejnila spoločnosť v pondelok na svojej internetovej stránke. K rozhodnutiu sa bližšie nevyjadrila.

Ruský bankový sektor čelí dopadom prudkého oslabeniu kurzu rubľa v dôsledku prepadu cien ropy a sankcií, ktoré bankám obmedzujú prístup k zahraničným úverom. Vládny systém ochrany bankových vkladateľov garantuje v Rusku sporiteľom sumu do výšky 1,4 mil. RUB na jedného vkladateľa. Klientom zrušených bánk fond za posledné tri roky vyplatil zhruba 600 mld. RUB.

(1 EUR = 86,0050 RUB)

Súvisiace články

Aktuálne správy